Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η λιτότητα άναψε φωτιές στην Ευρώπη

Φουντώνουν οι ανησυχίες για την οικονομία της ευρωζώνης. Προειδοποιούν για λιτότητα Μπαρόζο και Ρεν. Ενστάσεις και από ΗΠΑ, ΔΝΤ. Στενό πρέσινγκ σε ΕΚΤ για επιτόκια. Ανθίσταται στις πιέσεις η Μέρκελ.

Η λιτότητα άναψε φωτιές στην Ευρώπη
Τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία έχουν φουντώσει τις ανησυχίες για τις προοπτικές ανάκαμψης της ευρωζώνης, ενισχύοντας τις φωνές που τάσσονται κατά των πολιτικών λιτότητας και προκαλώντας τον εκνευρισμό της Γερμανίας.

Μια σειρά οικονομικών στοιχείων καταγράφει την αδυναμία των κρατών μελών της περιφέρειας να ξεφύγουν από τα ελλείμματα και την ύφεση, ενώ για πρώτη φορά εμφανίζονται έντονα σημάδια καθίζησης και στον πυρήνα της ευρωζώνης. Σημάδια που πλέον είναι έντονα και στη Γερμανία που οδεύει προς εκλογές καθώς η οικονομία δείχνει ότι ξεφουσκώνει.

Την Tρίτη τα στοιχεία για τον γερμανικό δείκτη μεταποίησης έδειξαν συρρίκνωση για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες. Τη Δευτέρα η Κομισιόν ανακοίνωσε τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα των κρατών μελών. Αν και το έλλειμμα στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 3,7% του ΑΕΠ (από 4,6% το 2009), το έλλειμμα στη Γαλλία ανήλθε στο 4,8% και στην Ισπανία στο 10,2%.


Δηλώσεις Μπαρόζο - Ρεν

Στο πλαίσιο αυτό, και ενώ η πολιτική στήριξη για μεταρρυθμίσεις υποχωρεί σε όλες τις χώρες της περιφέρειας, ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν πλέον ανοικτά για την ανάγκη αλλαγών.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Μ. Μπαρόζο δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια για να καταπολεμήσει τη χρηματοοικονομική κρίση έφτασαν στο όριό τους. Έσπευσε ωστόσο να μαζευτεί μετά τη δημοσιότητα που πήρε η θέση του.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικά θέματα, Όλι Ρεν, τάχθηκε επίσης υπέρ πιο ομαλής δημοσιονομικής προσαρμογής.

"Στην πρώτη φάση της κρίσης ήταν βασικό να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, γιατί αυτό αμφισβητούνταν από τις δυνάμεις των αγορών. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Έπρεπε να ληφθεί αποφασιστική δράση", ανέφερε στο περιθώριο του G20 στην Ουάσιγκτον. "Τώρα, αφού έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία βραχυπρόθεσμα, έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε ένα πιο ομαλό μονοπάτι δημοσιονομικής προσαρμογής μεσοπρόθεσμα", πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται τα πυρά κατά της λιτότητας και από παράγοντες της αγοράς. Τη Δευτέρα ο Μπιλ Γκρος της Pimco προστέθηκε στις φωνές που ζητούν πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

"Η Βρετανία και σχεδόν όλη η Ευρώπη κάνουν λάθος γιατί πιστεύουν ότι η λιτότητα, η βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική λιτότητα, είναι ο τρόπος για να δημιουργηθεί πραγματική ανάπτυξη. Δεν είναι", δήλωσε ο Μπ. Γκρος σε συνέντευξή του στους Financial Times και συμπλήρωσε: "Χρειάζεται να ξοδέψεις χρήματα".


Επίθεση ΗΠΑ και ΔΝΤ για λιτότητα - Πιέσεις σε ΕΚΤ για τα επιτόκια

Έντονο φραστικό επεισόδιο, λέγεται, σημειώθηκε την Παρασκευή κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του G20, όταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δέχθηκε επίθεση για τη σκληρή πολιτική λιτότητας από τον Αμερικανό ομόλογό του και εκπροσώπους του ΔΝΤ.

Αμερικανοί ζήτησαν από τον Σόιμπλε να αναλάβει η Γερμανία περισσότερες ευθύνες για την επίλυση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, εκδίδοντας ευρωομόλογα, δίνοντας περισσότερο χρόνο για την προσαρμογή χωρών που είναι σε πρόγραμμα και καταργώντας το όριο δημοσιονομικού χρέους στην ευρωζώνη.

Ο Γερμανός υπουργός αντιτάχθηκε σθεναρά στον Τζακ Λιου και του ζήτησε οι ΗΠΑ να πάρουν μαθήματα από τις χώρες της ευρωζώνης που μειώνουν συνεχώς το χρέος τους.

Εν τω μεταξύ, η Κριστίν Λαγκάρντ τάχθηκε υπέρ μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, λέγοντας πως η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης έχει περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωη της νομισματικής πολιτικής.


Δεν υποχωρεί η Γερμανία

Τα αρνητικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία και οι επικρίσεις από τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ και Ευρωπαίους αξιωματούχους δεν φαίνεται να αλλάζουν τη στάση της Γερμανίας απέναντι στη λιτότητα.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εξέδωσε την Τρίτη ανακοίνωση στην οποία απαντά στις δηλώσεις Mπαρόζο, απευθύνοντας έκκληση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. 

Έντονη ήταν και η ενόχληση Γερμανών αξιωματούχων, οι οποίοι χαρακτήρισαν ανοησίες τις διακηρύξεις για αλλαγή πολιτικής. Λίγο νωρίτερα, η Κομισιόν είχε σπεύσει να εκδώσει ανακοίνωση για το τι πραγματικά είπε ο Μπαρόζο, προκαλώντας πολλά ερωτήματα για άσκηση γερμανικών πιέσεων.

Την ίδια ώρα, η  Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν είναι υπέρ της λιτότητας, αλλά υπέρ του ισοσκελισμού των προϋπολογισμών. 

"Το αποκαλώ ισοσκελισμό των προϋπολογισμών. Όλοι χρησιμοποιούν τον όρο λιτότητα. Αυτό το κάνει να ακούγεται σαν κάτι πραγματικά κακό", ανέφερε η Α. Μέρκελ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v