Όχι από Μέρκελ για το σχήμα εγγύησης καταθέσεων

Η Γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει ρητά ότι δεν θα εγκρίνει ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων. Ζητά συμμετοχή των μετόχων στις στηρίξεις των τραπεζών. Η Γερμανία θέλει υψηλότερα επιτόκια.

Όχι από Μέρκελ για το σχήμα εγγύησης καταθέσεων
Ρητά απέκλεισε το ενδεχόμενο για σύσταση ενιαίου μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων στην ευρωζώνη η Άγκελα Μέρκελ. Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Δρέσδη, η Γερμανίδα καγκελάριος, δήλωσε ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, η Γερμανία δεν πρόκειται να εγκρίνει αυτό το σχέδιο, που κινδυνεύει να αφήσει τους Γερμανούς φορολογούμενους να πληρώνουν τα λάθη τραπεζών σε άλλα κράτη της ευρωζώνης.

Δήλωσε επίσης ότι άποψη της κυβέρνησής της είναι ότι στο μέλλον οι μέτοχοι των τραπεζών θα πρέπει επίσης να επωμίζονται το βάρος των χρηματοοικονομικών οργανισμών που προσφεύγουν στα ευρωπαϊκά κονδύλια στήριξης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος παρενέβη και στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά και τα σενάρια που διαδίδονται ευρέως τις δύο τελευταίες ημέρες περί επικείμενης μείωσης επιτοκίων.

«Η ΕΚΤ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Για τη Γερμανία ουσιαστικά θα έπρεπε να αυξηθούν λίγο τα επιτόκια αυτή την στιγμή. Για άλλες χώρες, όμως, θα πρέπει να εξασφαλίσει ακόμη περισσότερη ρευστότητα», δήλωσε σε μία σπάνια αναφορά για τα τεκταινόμενα στην ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v