Moody΄s: Διατηρεί το Baa2 για την Ιταλία

Τα χαμηλά κόστη χρηματοδότησης αντισταθμίζουν τον αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης της Ιταλίας, σύμφωνα με την Moody's, που διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση Baa2 με αρνητικό outlook.

Moody΄s: Διατηρεί το Baa2 για την Ιταλία
Την αξιολόγηση Baa2 για την Ιταλία, με αρνητικό outlook, επανέλαβε η Moody’s, επικαλούμενη τις υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας που αντισταθμίζουν τα χαμηλά κόστη χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, ο μεσοπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης της χώρας «θα συνεχίσει να είναι αναιμικός».

Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία έχει επίσης «χαμηλά κόστη χρηματοδότησης που, εάν διατηρηθούν , αγοράζουν χρόνο στην κυβέρνηση για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και για επανεκκίνηση της ανάπτυξης».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Moody's, οι βασικοί λόγοι για την διατήρηση του αρνητικού outlook, είναι οι εξής:

1) Οι υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης της Ιταλίας ως αποτέλεσμα της ισχνής εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης (ιδιαίτερα από τους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ) και της βραδείας βελτίωσης σε ότι αφορά το κόστος ανά μονάδα εργασίας, σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας.

2) Το αρνητικό outlook του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από χαμηλή κερδοφορία, μια επιδείνωση της ποιότητας των assets και την περιορισμένη πρόσβαση στην χρηματοδότηση από την αγορά, κάτι που εμμέσως αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

3) Το αυξημένο ρίσκο η Ιταλία να χάσει την επενδυτική εμπιστοσύνη και, τελικά, την πρόσβαση στις αγορές ιδιωτικού χρέους ως αποτέλεσμα του πολιτικού αδιεξόδου και της συνεπαγόμενης αβεβαιότητας αναφορικά με την μελλοντική πολιτική κατεύθυνση, καθώς και του κινδύνου μετάστασης από γεγονότα σε άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας.

Οι βασικοί παράγοντες που επιβεβαιώνουν την αξιολόγηση Baa2 είναι:

1) Τα χαμηλά κόστη χρηματοδότησης, που, εάν διατηρηθούν, αγοράζουν χρόνο στην κυβέρνηση για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να υπάρξει επανεκκίνηση της ανάπτυξης.

2) Το πρωτογενές πλεόνασμα της κυβέρνησης, που αυξάνει την πιθανότητα το χρέος της χώρας να είναι βιώσιμο, παρά την εκτίμηση για χαμηλή ανάπτυξη του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

3 )Την οικονομική ανθεκτικότητα, που στηρίζεται από την μεγάλη, διαφοροποιημένη οικονομία της χώρας, το σχετικά χαμηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα και την πιθανή διαθεσιμότητα χρηματοοικονομικής στήριξης, εάν χρειαστεί, από τα μέλη της ευρωζώνης δεδομένης της προόδου που εμφανίζει η χώρα στην δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και της συστημικής σημασίας της για την ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v