Ναυτιλία:Ελληνικό ρεκόρ παραγγελιών από το 2008

Οι Έλληνες εφοπλιστές έκαναν τις περισσότερες παραγγελίες νέων πλοίων μεταφοράς φορτίου από το 2008, σύμφωνα με το Bloomberg. Παρήγγειλαν 12 Capesize το περασμένο τρίμηνο. Η μείωση των τιμών και το ποντάρισμα.

Ναυτιλία:Ελληνικό ρεκόρ παραγγελιών από το 2008
Τα περισσότερα νέα πλοία μεταφοράς φορτίου από το 2008 παρήγγειλαν οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, που κατέχουν το ένα στα έξι εμπορικά πλοία, στοιχηματίζοντας ότι η πτώση που καταγράφεται τα τελευταία πέντε χρόνια στις τιμές των ναύλων μπορεί να φτάνει στο τέλος της.

Οι εταιρείες παρήγγειλαν 12 Capesize το περασμένο τρίμηνο, που είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός πλοίων από το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της Golden Destiny. Τα swaps των ναυλώσεων, που χρησιμοποιούνται ως στοίχημα για τα μελλοντικά κόστη μεταφορών, δείχνουν πως οι τιμές ναύλωσης θα είναι σχεδόν τριπλάσιες μέχρι το δ΄ τρίμηνο.

Οι τιμές των πλοίων υποχώρησαν σε χαμηλό δεκαετίας το 2012, ενώ οι τιμές της ναύλωσης έκαναν βουτιά 99% από το 2008. Τα κόστη για το χτίσιμο των πλοίων είναι πλέον τόσο χαμηλά που οι πλοιοκτήτες πιθανότατα θα παραγγείλουν νέα πλοία αξίας 250 δισ. δολαρίων μέχρι το 2016, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Pareto Shipping SA.

«Οι Έλληνες πλοιοκτήτες τείνουν να έχουν ένστικτο για τέτοια πράγματα», σχολίασε ο Dominic Meredith Hardy, αναλυτής της Galbraith Ltd. στο Λονδίνο. «Το γεγονός ότι βλέπουμε περισσότερες αγορές είναι σίγουρα ένδειξη πως το κλίμα αντιστρέφεται. Διαισθάνονται ευκαιρία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v