Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Μείωσε τα επιτόκια και έδωσε υποσχέσεις

Μείωσε τα επιτόκια στο 0,5% η ΕΚΤ. Δηλώνει έτοιμη για νέα δράση. Δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα για ανάκαμψη. Ανοικτός σε επιβολή αρνητικών επιτοκίων στην αποδοχή καταθέσεων ο Ντράγκι. Υποσχέθηκε διαβούλευση για ΜμΕ.

ΕΚΤ: Μείωσε τα επιτόκια και έδωσε υποσχέσεις
Τη μείωση των ευρωεπιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε έτοιμος να "δράσει αν χρειαστεί" απαντώντας σε ερώτηση για το αν προτίθεται να προχωρήσει σε νέα μείωση. Τη μεγαλύτερη εντύπωση, όμως, προκάλεσε η απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να επιβάλει η ΕΚΤ αρνητικά επιτόκια στην αποδοχή καταθέσεων από την ίδια. Τόνισε ότι για μια τέτοια κίνηση είναι "τεχνικά έτοιμη" η ΕΚΤ. Είπε ότι αν ληφθεί τέτοια απόφαση θα υπάρξουν κάποιες παρενέργειες, αλλά "βλέπουμε με ανοιχτό μυαλό αυτό το θέμα και αν αποφασίσουμε να δράσουμε τότε θα τις αντιμετωπίσουμε".

Ένα κύμα αδύναμων οικονομικών στοιχείων, που μετέθεσε ακόμα πιο πέρα τις προοπτικές για ανάπτυξη, άσκησε μεγάλη πίεση στην ΕΚΤ να δράσει. Είχε μειώσει τα επιτόκια τελευταία φορά πριν 10 μήνες τον περασμένο Ιούλιο.

Στις χώρες του Νότου της ευρωζώνης έχει σπάσει ο μηχανισμός μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, κάτι που σημαίνει ότι η μείωση των επιτοκίων δεν θα έχει μεγάλα οφέλη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Όπως μάλιστα αναφέρουν διεθνή πρακτορεία επικρατεί σκεπτικισμός ακόμα και εντός της ΕΚΤ, για το αν μια μείωση των επιτοκίων θα κάνει πολλά για να βοηθήσει τις οικονομίες να αντέξουν τα δυσθεώρητα επίπεδα ανεργίας.

Στη συνέντευξη τύπου ο κ. Ντράγκι, παρουσίασε τη λογική της κεντρικής τράπεζας πίσω από την κίνηση. Το αδύναμο οικονομικό κλίμα, μετά από πέντε τρίμηνα πτώσης της παραγωγές, είχε επεκταθεί και στην Άνοιξη, ενώ οι αγορές εργασίας παραμένουν αδύναμες. Ο ίδιος πάντως υποστήριξε ότι μια μείωση των επιτοκίων, είναι πιο αποτελεσματική τώρα από ότι θα ήταν πριν από μερικούς μήνες.

Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση, προσθέτοντας ωστόσο ότι η πτώση του πληθωρισμού στο 1,2% οφείλεται περισσότερο σε μια πτώση στις τιμές στην ενέργεια. Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό παραμένουν ελεγχόμενοι, πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι “υπερβολικά επεκτατική” τους τελευταίους μήνες. 

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης τη μείωση του επιτοκίου με το οποίο χρηματοδοτεί τα τραπεζικά ιδρύματα (επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης, marginal lending facility) κατά 50 μονάδες βάσης, από το 1,5% στο 1%, ενώ διατηρεί αμετάβλητο το επιτόκιο καταθέσεων των τραπεζών (marginal deposit facility), στο 0%.

"Θα παρατηρούμε στενά τις συνθήκες στις αγορές χρήματος", είπε και υπογράμμισε ότι η αδυναμία στην οικονομική δραστηριότητα επηρεάζει πλέον και τις χώρες του πυρήνα του ευρώ.  


Μέτρα για ρευστότητα, διαβουλεύσεις για ΜμΕ 

Η ΕΚΤ θα διατηρήσει τις πράξεις αναχρηματοδότησης σε πλήρη ισχύ για όσο χρειαστεί και τουλάχιστον μέχρι τις 8 Ιουλίου του 2014.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ παρατηρεί συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες της ευρωζώνης. Γι' αυτό, όπως ανακοίνωσε, η ΕΚΤ ξεκινά διαβουλεύσεις για το πώς θα μπορέσει να βοηθήσει στη βελτίωση της πρόσβασης των ΜμΕ στις αγορές τίτλων που στηρίζονται σε στοιχεία ενεργητικού (ΑΒS). "Συζητάμε με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς θεσμούς".

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει νέα μείωση επιτοκίου, αρκέστηκε στο να πει ότι "βλέπουμε όλα τα στοιχεία που έρχονται στα χέρια μας και, όπως έχω πει και στο παρελθόν, είμαστε πάντα έτοιμοι να δράσουμε".

Σημειώνεται ότι η απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων δεν ήταν ομόφωνη. "Είχαμε πολύ ισχυρή συναίνεση", σημείωσε ο κ. Ντράγκι. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η ΕΚΤ χρησιμοποιεί τη φράση "συναίνεση" στις περιπτώσεις όπου οι αποφάσεις δεν είναι ομόφωνες.


Ανάπτυξη και πληθωρισμός

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι η ΕΚΤ προβλέπει σταδιακή οικονομική ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Ωστόσο, σημείωσε, οι αναπτυξιακές προοπτικές υπόκεινται σε πτωτικά ρίσκα, κυρίως λόγω της πιο ισχνής εγχώριας και παγκόσμιας ζήτησης, αλλά και του ηπιότερου ρυθμού υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Τα πληθωριστικά ρίσκα είναι ευρέως ισορροπημένα σε μεσοπρόθεσμη βάση. Από τη μια, υπάρχουν πτωτικά ρίσκα λόγω των ισχνών οικονομιών της Ε.Ε. και από την άλλη ανοδικές πιέσεις λόγω των τιμών των εμπορευμάτων. Παράλληλα, καταγράφονται εισροές κεφαλαίων στην ευρωζώνη, τόνισε ο κ. Ντράγκι.

Η μικρή δυναμική στις χρηματοδοτήσεις αντανακλά την τρέχουσα φάση του επιχειρηματικού κύκλου, τα αυξημένα πιστωτικά ρίσκα και τις αναπροσαρμογές στους ισολογισμούς των τραπεζών, εξήγησε.


Διαφωνία με την αύξηση φόρων

"Μην υποτιμάτε την πρόοδο που έχει γίνει στη δημοσιονομική πολιτική και στη μείωση των ελλειμμάτων", ανέφερε. Παραδέχθηκε ότι η μείωση των ελλειμμάτων μεσοπρόθεσμα έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη, ωστόσο σημείωσε ότι έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο γίνεται. Σωστή τακτική είναι η μείωση των δαπανών αντί οι αυξήσεις φόρων. "Πολλές χώρες, όμως, δημιούργησαν τα δημοσιονομικά τους προγράμματα υπό έκτακτες συνθήκες και αυτό τις ανάγκασε να προχωρήσουν σε αύξηση των φόρων", επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι στην Ευρώπη οι φόροι ήδη ήταν υψηλοί.


Οι αντιδράσεις των αγορών

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, περιορίστηκαν οι πρωϊνές απώλειες για το ευρώ έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, μόλις ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι η ΕΚΤ εξετάζει με "ανοικτό μυαλό" το ενδεχόμενο να επιβάλει αρνητικά επιτόκια καταθέσεων το ευρωπαϊκό νόμισμα βρέθηκε να υποχωρεί εκ νέου κατά 0,6% έναντι του δολαρίου, στο 1,31 δολάριο.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν σταθεροποιητικά, ενώ ισχυρά κέρδη άνω του 4,5% κατέγραψαν οι τιμές των γερμανικών 10ετών ομολόγων.

Η κίνηση της ΕΚΤ ήταν ευρέως αναμενόμενη, ωστόσο οι αγορές θεωρούν ότι δεν αρκεί, καθώς δεν αναμένεται να περάσει στις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου και να μειώσει τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι επιχειρήσεις σε αυτά τα κράτη. Στο μέτωπο αυτό, η ΕΚΤ ανακοίνωσε μόνο την έναρξη διαβουλεύσεων.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., οι παραπάνω αποφάσεις ενδέχεται να συνδέονται με την πρόθεση της ΕΚΤ να διατηρήσει μια συμμετρία μεταξύ των τριών της επιτοκίων: του επιτοκίου διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης τραπεζών, του επιτοκίου προσφοράς για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης και του επιτοκίου που δίνει στις τράπεζες που καταθέτουν στην ΕΚΤ κεφάλαια. Το τελευταίο το διατήρησε στο 0%, επιλέγοντας να μην πειραματιστεί με ένα αρνητικό επιτόκιο.


ΕΚΤ: Αποδεκτά με "κούρεμα" τα κυπριακά ομόλογα για πράξεις αναχρηματοδότησης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα κάνει αποδεκτά ως εχέγγυα για λήψη ρευστότητας τα ομόλογα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ωστόσο, σημείωσε ότι θα υπάρχει συγκεκριμένο "κούρεμα" στη ρευστότητα που θα δίνεται, σε σχέση με την ονομαστική αξία των τίτλων.

Ειδικότερα, το συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να άρει μέχρι νεωτέρας την εφαρμογή ελάχιστης αξιολόγησης όσον αφορά στις πράξεις χρηματοδότησης του ευρωσυστήματος, για τα ομόλογα που εκδίδονται ή εγγυώνται πλήρως από την Κύπρο.

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ στις 9 Μαϊου, ημερομηνία στην οποία θα ανακοινωθούν και τα επίπεδα "κουρέματος" στη ρευστότητα που θα δίνει η κεντρική τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v