Ποια στοιχεία δίνουν... παράταση στο ράλι

Γιατί οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι παραβλέπουν για φέτος την παραδοσιακή ρήση "sell in Μay and go away". Οι "ταύροι" και οι "αρκούδες" της τάσης. Ποιες είναι οι επενδυτικές προτάσεις και πώς τις αιτιολογούν.

Ποια στοιχεία δίνουν... παράταση στο ράλι
H χρηματιστηριακή προτροπή «Sell in May and go away» (πούλα τον Μάιο και φύγε) έχει ξαναβρεθεί (εύλογα...) στο προσκήνιο, όμως φαίνεται ότι λίγοι είναι έτοιμοι να την ακολουθήσουν. Κι αυτό γιατί τα τελευταία έτη έχει οδηγήσει σε χαμένες ευκαιρίες τους επενδυτές!

Η μελέτη των 10 κλάδων του δείκτη S&P 500 από το 2000 έως και πέρυσι δείχνει ότι η καλύτερη τακτική για τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι η αποχώρηση από τις αγορές, αλλά η τοποθέτηση σε αμυντικούς τομείς όπως τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, η υγεία και οι εταιρείες κοινής ωφελείας (utilities), και η ταυτόχρονη αποφυγή κλάδων όπως ο βιομηχανικός και των μη βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Αν συνυπολογιστούν η υπάρχουσα διάθεση για ρίσκο, οι μάλλον λογικές αποτιμήσεις των μετοχών και η χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, ίσως ο Μάιος να μην είναι τόσο... κακός. Να σημειωθεί βέβαια ότι και οι επενδυτικοί οίκοι για φέτος θεωρούν λάθος τακτική την πώληση των μετοχικών θέσεων, μιας και το μετοχικό ράλι φαίνεται να έχει αρκετά καύσιμα.

Ειδικότερα, οι μετοχές συνεχίζουν να αποτελούν την πρώτη επιλογή των επενδυτικών οίκων και των διαχειριστών από τις αρχές του έτους και τα έως τώρα δεδομένα τους επιβεβαιώνουν πλήρως. Η εικόνα στα χρηματιστήρια είναι ξεκάθαρη, παρότι το ράλι στις τιμές των μετοχών δείχνει να αφορά περισσότερο τους ισχυρούς δείκτες και αγορές και λιγότερο τις αναπτυσσόμενες ή τις αναδυόμενες οικονομίες.

Παρά τα κέρδη της τάξεως του 7% για τον δείκτη MSCI AC World το 2013, ο MSCI Europe σημειώνει κέρδη 3,5%, ο MSCI Emerging Markets απώλειες 3,6% και ο δείκτης των BRICs πτώση 4,6%.

Στα εγχώρια, οι συνεδριάσεις στο Χ.Α. έγιναν και πάλι πιο ενδιαφέρουσες, αφού οι αποκρατικοποιήσεις από τη μια πλευρά και το γεγονός ότι η αγορά προεξοφλεί την επιτυχία των τραπεζικών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου από την άλλη (και μάλιστα στις περιπτώσεις της Alpha Bank και της Πειραιώς με συμμετοχή τέτοια που δεν θα εκδοθούν CoCos) διαμορφώνουν θετικό κλίμα. Από την αρχή του 2013, ο Γενικός Δείκτης κινείται ανοδικά πλέον 6%, ενώ ο MSCI Greece σημειώνει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη 8,3%.


Η τάση

Η μείωση της μεταβλητότητας και της ανησυχίας στις παγκόσμιες αγορές είναι ισχυρό δείγμα ότι το bull market που διανύουμε έχει μάλλον ακόμα ένα ανοδικό σκέλος. Παράλληλα, εξετάζοντας τις αποδόσεις στις παγκόσμιες αγορές είναι εμφανές ότι οι δείκτες που αποδίδουν είναι οι μεγάλες αμερικάνικες (σ.σ. ο Dow και ο S&P 500 είδαν νέα ιστορικά υψηλά) και οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς και ελάχιστες αναδυόμενες ή αναπτυσσόμενες αγορές στον υπόλοιπο κόσμο.

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η σταθεροποίηση της εταιρικής κερδοφορίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και οι αποτιμήσεις στην πλειονότητα των αγορών είναι ελκυστικές και αυτά τα στοιχεία δημιουργούν το θετικό κλίμα στις μετοχικές αγορές.

Οι τομείς που βοηθούν στη θετική ψυχολογία των επενδυτών, διατηρώντας ωστόσο τον αμυντικό προσανατολισμό στις βασικές αγορές, είναι η σαφής νομισματική χαλάρωση στις ΗΠΑ, η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, η μικρή βελτίωση των συνθηκών στην αμερικανική αγορά κατοικιών, αλλά και η απόφαση της Ιαπωνίας να δώσει ρευστότητα 1,2 τρισ. δολ. στο χρηματοοικονομικό σύστημα την επόμενη διετία. Σε σύγκριση με τις αρχές του 2012, σαφώς η οικονομία έχει βελτιωθεί σημαντικά, αν και απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί ειδυλλιακή, αφού οι προοπτικές αρκετών χωρών της Ευρώπης δεν είναι θετικές.


Οι -πολλοί- «ταύροι»

- Η Goldman Sachs στα τέλη Απριλίου συνέστησε στους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές αντί κρατικών ομολόγων και εκτίμησε ότι τα χρηματιστήρια θα δώσουν αποδόσεις 4,1% σε ορίζοντα τριμήνου και 15,1% στο επόμενο 12μηνο, αφού η παγκόσμια ανάπτυξη θα βελτιωθεί στο 3,2% φέτος και θα ανεβάσει στροφές το 2014 στο 4,1%. Μέσα σε ένα λιγότερο αβέβαιο περιβάλλον, κατά την ίδια, οι αποδόσεις θα στηριχθούν από την ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης, από την επιτάχυνση των εταιρικών κερδών και από το υψηλότερο risk premium.

- Για την JP Morgan, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι παρά τις χειρότερες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή και στα δημοσιονομικά θέματα των ΗΠΑ, και τις πρόσφατες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ασία, η αντίδραση των αγορών δεν υπήρξε έντονη. Οι παράγοντες που θα ωθήσουν τις μετοχές είναι η βελτιούμενη τάση της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως, τα ευνοϊκά μέτρα από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών και οι ελκυστικές αποτιμήσεις των τίτλων που ενέχουν κίνδυνο.

- Η Credit Suisse, με τη σειρά της, για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τοποθετεί στο ραντάρ της την Ιαπωνία. Η επιθετική επεκτατική οικονομική πολιτική της χώρας είναι πολύ πιθανό να υποχρεώσει και τις άλλες κεντρικές τράπεζες να κινηθούν πιο επιθετικά και να αυξήσουν τις προσδοκίες για τον μελλοντικό πληθωρισμό, γεγονός που θα είναι θετικό για τις μετοχές, επισημαίνει η C.S., η οποία παραμένει «overweight» στις μετοχές. Η Credit Suisse σημειώνει ότι οι φόβοι για έκτακτα γεγονότα και κινδύνους έχουν μειωθεί.

- Η Barclays παροτρύνει τους επενδυτές να μείνουν με τις μετοχές αφού δεν περιμένουν κάποιο συστημικό σοκ. Οι αποτιμήσεις των μετοχών παραμένουν ελκυστικές σε σχέση με τα ομόλογα, ενώ είναι απίθανο η Fed να σταματήσει να παρέχει ρευστότητα τους επόμενους μήνες. Το sell-off στα ομόλογα θα περιμένει μέχρις ότου οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν ότι οι πολιτικές των μηδενικών επιτοκίων έκαναν τον κύκλο τους!

- Η Nomura παραμένει «overweight», και μάλιστα δεν προτείνει αμυντικούς κλάδους, αλλά πιο επιθετικούς όπως τράπεζες, βιομηχανία, ενέργεια, τεχνολογία πληροφορικής, με παράλληλη θέση «underweight» σε εταιρείες κοινής ωφέλειας, υγεία και στα βασικά καταναλωτικά αγαθά.


Οι -λίγες- «αρκούδες»

Αυτοί που βλέπουν το ποτήρι των μετοχικών αγορών μισοάδειο επισημαίνουν ότι τα νέα από το μέτωπο της οικονομίας δεν είναι καθόλου ευνοϊκά και προσθέτουν το ευαίσθητο και τραυματισμένο πολιτικό σκηνικό που κάποια στιγμή θα αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση για ρίσκο.

Οι «αρκούδες» υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της αφού τα σημάδια επιβράδυνσης που παρατηρούνται δεν θα πρέπει να θεωρούνται «καλοί οιωνοί», ενώ η κρίση χρέους ουσιαστικά εισέρχεται σε νέα φάση, αφού το bail-in στην Κύπρο κάνει την εικόνα πιο περίπλοκη και πιο ανησυχητική.

Την ώρα όπου πολλές χώρες της ευρωζώνης, αλλά και η Βρετανία, έχουν υιοθετήσει πολιτικές λιτότητας, οι φόβοι αναφορικά με τη ορθότητα αυτής της πολιτικής επανέρχονται και πάλι στο προσκήνιο.

- Η Morgan Stanley θέτει σύσταση «overweight» για τα μετρητά και τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα και «underweight» για τις μετοχές εξαιτίας της ανησυχίας της για τις πολιτικές και τη συνεχιζόμενη απομόχλευση σε νοικοκυρά, τράπεζες και κράτη. Παράλληλα, διατηρεί επιφυλακτική στάση για τα περιθώρια κερδοφορίας των εταιρειών, την ύφεση στην Ευρώπη, ενώ διατυπώνει τις ανησυχίες της για τους ρυθμούς ανάπτυξης σε πολλές αναδυόμενες και ανεπτυγμένες αγορές.

- Η HSBC Global Asset Management φαίνεται να προτιμά τα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα, ενώ επίσης προτιμά για μακροπρόθεσμη επένδυση τα κρατικά ομόλογα των αναδυόμενων αγορών.

Για τις μετοχές εξηγεί ότι η σχέση μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της απόδοσης των μετοχών δεν είναι κατά ανάγκην πάντα ισχυρή. Στο μέλλον ένας επιπρόσθετος κίνδυνος για τους κατόχους μετοχών των ανεπτυγμένων χωρών είναι ότι η χαμηλή ανάπτυξη ίσως τελικά υποχρεώσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μπουν στον πειρασμό να αυξήσουν τους φορολογικούς συντελεστές και να περιορίσουν την ικανότητα των εταιρειών να πληρώνουν μερίσματα.


*** To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v