Μπάφετ: Γνωρίζω το διάδοχό μου

Πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της Berkshire Hathaway. Τι είπε ο Γ. Μπάφετ για τον διάδοχό του, τη FED και τις τράπεζες.

Μπάφετ: Γνωρίζω το διάδοχό μου
Ευρεία γκάμα θεμάτων από το μέλλον της εταιρίας έως και τα Bitcoins κάλυψε η ετήσια γενική συνέλευση της Berkshire Hathaway, του γνωστού δισεκατομμυριούχου Γ. Μπάφετ.

Ο αποκαλούμενος και «σοφός της Ομάχα» δήλωσε ότι έχει «αναγνωρίσει» τον διάδοχό του και πως το συγκεκριμένο θέμα είναι το υπ΄αριθμόν ένα ζήτημα σχεδόν σε κάθε γενική συνέλευση των μετόχων. Διευκρίνισε πως όταν αποχωρήσει διαφορετικά άτομα θα λάβουν τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου αλλά δεν παρείχε περισσότερες πληροφορίες.

Πρόσθεσε πάντως ότι ο μελλοντικός CEO θα πρέπει να λαμβάνει υψηλότερη ετήσια αμοιβή από τον ίδιο.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η «κόντρα» που είχε με διαχειριστή κεφαλαίων της Wall Street (N. Κας) ο οποίος στοιχημάτιζε υπέρ της πτώσης της μετοχής της Berkshire Hathaway. Ο N. Κας ρώτησε τον Μπάφετ αν πιστεύει ότι ένα τόσο μεγάλος όμιλος όπως η Berkshire μπορεί πλένο να αναπτυχθεί όπως στο παρελθόν για να λάβει την απάντηση πως ίσως οι ρυθμοί δεν θα είναι όπως παλαιότερα αλλά η εταιρία θα συνεχίσει να παράγει αξία.

Επανήλθε ρωτώντας αν ο διάδοχος του Μπάφετ θα απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα που έχει ο ίδιος όταν κυνηγά ένα deal. Ο Μπάφετ "υποβάθμισε" τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο διάδοχός του υποστηρίζοντας πως δεν θα απολαμβάνει τη φήμη του ιδίου αλλά θα έχει πρόσβαση σε κεφάλαια, που μπορούν να αντικαταστήσουν τις όποιες «ελλείψεις».

Σε ό,τι αφορά την πολιτική της FED τόνισε ότι έχει απόλυτη πίστη στον Μ. Μπερνάνκι και πως η χώρα έχει ευνοηθεί από τις πρακτικές της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας. «Είναι μια έξυπνή πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος προσδιόρισε τον εαυτό του ως ένα "laissez-faire" αφεντικό που αφήνει χώρο για πρωτοβουλίες στους υφισταμένους του. "Το περισσότερο διάστημα δεν γνωρίζω τι ετοιμάζουν οι investment managers. Έχουν επενδύσει σε πράγματα που δεν θα αγόραζα και εγώ έχω επενδύσει σε πράγματα που δεν θα αγόραζαν εκείνοι", σημείωσε.

Προέβλεψε ότι η επόμενη φούσκα δεν θα αφορά τις αμερικανικές τράπεζες και πρόσθεσε ότι είναι ικανοποιημένος από την επένδυση στη Wells Fargo.

Απαντώντας σε ερώτηση για το Bitcoin δήλωσε ότι από τα 49 δισ. δολάρια ρευστότητας του ομίλου δεν έχει επενδύσει ούτε ένα σεντ και εκτίμησε το bitcoin δεν θα αποτελέσει ένα παγκόσμιο νόμισμα.

Ανέφερε επίσης ότι συνεχίζει "να λατρεύει την Berkshire Hathaway, να σκέφτεται τις επενδύσεις, τους managers και τις δραστηριότητές της. Είναι κομμάτι του εαυτού μου" είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v