Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε Καναδούς περνά το "Ελ. Βενιζέλος"

Σε Καναδούς περνά το Ελευθέριος Βενιζέλος. Η Hochtief συμφώνησε να πωλήσει την μονάδα αεροδρομίων (Airports Unit) στην Public Sector Pension Investment Board of Canada.

Σε Καναδούς περνά το Ελ. Βενιζέλος
Η Hochtief AG, η μεγαλύτερη κατασκευαστική επιχείρηση της Γερμανίας, συμφώνησε να πωλήσει την μονάδα αεροδρομίων (Airports Unit) στην Public Sector Pension Investment Board of Canada, έναντι περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η PSP Investments είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές επενδύσεων συνταξιοδοτικών ταμείων του Καναδά. Τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της τον Μάρτιο του 2012 ήταν 64,5 δισ. δολ. Διαχειρίζεται πόρους του Ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων, του στρατού και της εθνοφυλακής της χώρας.

Το 2012 η αξία των περιουσιακών ταμείων του PSP αυξήθηκε κατά 6,5 δισ. δολάρια ή 11% και το ποσό των 64,5 δισ. δολαρίων που έφτασε αντιστοιχεί σε ρεκόρ για το Ταμείο. Τα επενδυτικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 1,6 δισ. (αφαιρουμένων των εξόδων). Την τριετία μετά το ξέσπασμα της κρίσης, το PSP κατάφερε να έχει μέση ετήσια απόδοση 12,7% στις επενδύσεις του δημιουργώντας 16,5 δισ. δολάρια επενδυτικό εισόδημα.

Η κίνηση της, υπό ισπανικό έλεγχο, Hochtief εντάσσεται στην προσπάθεια συγκέντρωσης των δραστηριοτήτων και επικέντρωσης σε πιο κερδοφόρες μονάδες.

Στο "πακέτο" αεροδρομίων που πωλήθηκαν περιλαμβάνεται και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, με αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου, αν και η Αθήνα εμφανίζεται αιφνιδιασμένη από την εξέλιξη.

Η Hochtief επιχείρησε να πωλήσει τα αεροδρόμια πέρυσι αλλά το deal δεν προχώρησε. Προ ολίγων εβδομάδων ανακοίνωσε ότι θα επιχειρούσε εκ νέου την πώλησή τους, αλλά θα εξαιρούσε το Ελ. Βενιζέλος, λόγω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Hochtief AirPort επενδύει και διαχειρίζεται αερολιμένες ανά τον πλανήτη, μεταξύ των οποίων σε Αθήνα, Βουδαπέστη, Ντίσελντορφ, Αμβούργο, Σίδνεϋ και Τίρανα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γερμανικής κατασκευαστικής επιχείρησης, αυτά τα αεροδρόμια διαχειρίζονται περίπου 95 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Πέρυσι οι  ενδιαφερόμενοι "μνηστήρες" για τα αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων η Vinci και η κινεζική HNA Group πρόσφεραν πάνω από 1 δισ. ευρώ για την μονάδα, την οποία όμως η Hochtief αποτιμούσε μέχρι τα 1,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Σημειώνεται ότι στο Ελευθέριος Βενιζέλος το Δημόσιο έχει το 55%, ενώ η Hochtief AirPort GmbH το 26,7%.

Η συναλλαγή, όπως ανακοινώθηκε, αφορά σε ενεργητικό αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται δικαιώματα μειοψηφίας ύψους περίπου 0,4 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από την μεταβίβαση υπολογίζονται στο 1,1 δισ. ευρώ και μπορεί να μεταβληθούν στην τελική συμφωνία.

Η Hochtief δεν περιμένει μεγάλες επιπτώσεις στα κέρδη από την μεταβίβαση. Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, που αναμένεται στο β΄ εξάμηνο του 2013, πρέπει να προηγηθούν ορισμένες διαδικασίες, μεταξύ των οποίων οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες ρυθμιστικές και άλλες αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v