Σταυράκης: Η Κύπρος χρεοκόπησε λόγω τραπεζών

«Συνεχώς», είπε, «ενημέρωνα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήμουν ο κακός υπουργός και χτυπούσα συνεχώς το καμπανάκι κινδύνου», τόνισε στην κατάθεσή του ο πρώην υπουργός οικονομικών της Κύπρου Χ. Σταυράκης.

Σταυράκης: Η Κύπρος χρεοκόπησε λόγω τραπεζών
Συνεχώς ενημέρωνε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον προειδοποιούσε μέσω επιστολών για την κατάσταση της οικονομίας, υποστήριξε ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης.

«Συνεχώς ενημέρωνα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήμουν ο κακός υπουργός και χτυπούσα συνεχώς το καμπανάκι κινδύνου», τόνισε στην κατάθεσή του, σύμφωνα με το Stockwatch.

Ερωτηθείς από τον πρόεδρο της Διερευνητικής Επιτροπής Γεώργιο Πική, κατά πόσον έχει ευθύνη, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι η Κύπρος χρεοκόπησε λόγω των ζημιών των τραπεζών, προσθέτοντας ότι τα δημόσια οικονομικά συνέβαλαν σε μικρό βαθμό.

Είπε επίσης ότι τον Ιούλιο του 2011 υπέβαλε την παραίτηση του προς τον πρόεδρο Χριστόφια, επισημαίνοντας ότι «κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι έπρεπε να γίνει ενωρίτερα, δεν νομίζω ότι δεν εφαρμόστηκε σωστή πολιτική».

Ισχυρίστηκε παράλληλα ότι η Κύπρος δεν χρεοκόπησε γιατί το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν μισό τοις εκατό πάνω ή κάτω, αλλά χρεοκόπησε γιατί οι τράπεζες είχαν ζημιές €10 δισ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα τριετή χρεόγραφα, ο κ. Σταυράκης σημείωσε ότι ήταν το μεγάλο θέμα της εποχής και από εκεί άρχισε η πολιτική του φθορά.

Τόνισε επίσης ότι όλα τα κόμματα πίστευαν ότι με τα τριετή χρεόγραφα θα σωζόταν η οικονομία, προσθέτοντας ότι υπήρξε μεγάλη αντιπαράθεση επ’ αυτού με τον τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη.

O κ. Σταυράκης κατέθεσε στη Διερευνητική Επιτροπή επιστολή τεκμήριο, την οποία απέστειλε στον κ. Ορφανίδη, όπου εξέφραζε τις επιφυλάξεις για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις.

Σημείωνε παράλληλα ότι οι τράπεζες αρνούνταν να μειώσουν τα δανειστικά επιτόκια.

Ο πρόεδρος της Διερευνητικής Επιτροπής παρέθεσε δηλώσεις του κ. Σταυράκη ημερομηνίας 13 Οκτωβρίου του 2008, στις οποίες ανέφερε ότι ο συνεργατισμός και το τραπεζικό σύστημα είναι υγιή και σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης η κυβέρνηση έχει εναλλακτικό σχέδιο.

Ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα δανειζόταν από τις διεθνείς αγορές για να έχει αποθεματικό, πράγμα που έπραξε με την έκδοση των τριετών ευρωομολόγων.

Σημείωσε επίσης ότι εάν γνώριζε τις ζημιές των τραπεζών, θα δήλωνε ότι η οικονομία κινδυνεύει.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών σχολιάζοντας δήλωση του ημερομηνίας 12 Απριλίου του 2012, στην οποία ανέφερε ότι ήταν εύρωστα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου, είπε ότι τότε είχαν ευρωστία.

«Ο ELA», σημείωσε, «ήταν μηδενικός καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του και παρουσιάστηκε δύο μήνες μετά την αποχώρηση του από το υπουργείο.
Τότε οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, οι οποίες τώρα χρεοκόπησαν, άξιζαν εκατοντάδες εκατομμύρια και ήταν εύρωστες».

Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι εάν δεν υπήρχε το Μαρί, τα πράγματα στην οικονομία θα ήταν καλύτερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v