Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ING: Στα $223,3 τρισ. το παγκόσμιο χρέος

Στα $223,3 τρισ. ανέρχεται το συνολικό χρέος, σύμφωνα με έκθεση της ING. Αντιστοιχεί στο 313% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Στα $157 τρισ. το χρέος των ανεπτυγμένων οικονομιών. Πόσο είναι το δημόσιο χρέος.

ING: Στα $223,3 τρισ. το παγκόσμιο χρέος
Το συνολικό παγκόσμιο χρέος ανέρχεται στα 223,3 τρισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 313% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με έκθεση της ING.

Όπως μεταδίδει η WSJ, οι αναλυτές της ING σημειώνουν στην έκθεση ότι το χρέος στις ανεπτυγμένες οικονομίες αντιστοιχεί σε 157 τρισ. δολάρια ή 357% του ΑΕΠ τους.

Το χρέος των αναπτυσσόμενων αγορών φτάνει συνολικά τα 66,3 τρισ. δολάρια, στο 224% του ΑΕΠ.

Στο σύνολο των 223, 3 τρισ., τα 55,7 τρισ. δολάρια αντιστοιχούν σε χρέος του δημόσιου τομέα, τα 75,3 τρισ. δολάρια σε χρέος του χρηματοπιστωτικού τομέα και τα 92,3 τρισ. δολάρια σε χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

"Ολοένα και περισσότερο, το «χρέος» παρουσιάζεται σαν μια βρώμικη λέξη" σημειώνεται στην έκθεση της ING. "Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα έπρεπε. Ενδεχομένως να μην αποτελεί σύμπτωση ότι η αύξηση στο χρέος στις ΗΠΑ συνέπεσε με τη βελτίωση στην τεχνολογία και την παγκοσμιοποίηση του εμπορίου, της εργασίας και των χρηματοοικονομικών. Οι υπολογιστές επέτρεψαν την ταχύτερη και πιο διαφανή πρόσβαση σε στοιχεία προσθετικού ρίσκου" τονίζεται.

"Το χρέος μπορεί να γίνει βρώμικη λέξη, όταν η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του υπερβαίνει το εισόδημα και την δυνατότητα των δανειοληπτών να κάνουν πληρωμές και συχνά όταν η απότομη αύξηση του χρέους και η έλλειψη της απαιτούμενης διαφάνειας συγκαλύπτει ζητήματα πιστοληπτικής αξιοπιστίας" υπογραμμίζεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v