Ρεν:Αναγκαίοι οι περιορισμοί κεφαλαίων σε Κύπρο

Οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων στην Κύπρο πρέπει να αρθούν το συντομότερο δήλωσε ο Όλι Ρεν προσθέτοντας ωστόσο ότι για την ώρα είναι απαραίτητοι. Κάλεσε τη Σλοβενία να αναλάβει γρήγορα δράση.

Ρεν:Αναγκαίοι οι περιορισμοί κεφαλαίων σε Κύπρο
Οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων στην Κύπρο πρέπει να αρθούν το συντομότερο δυνατόν δήλωσε ο Όλι Ρεν, προσθέτοντας ωστόσο ότι για την ώρα είναι απαραίτητοι. Πρόσθεσε ότι η αναδιοργάνωση του τραπεζικού κλάδου στη χώρα προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο.

Από την πλευρά του, ο Κλ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι δεν παρατηρήθηκαν εκροές προς άλλες χώρες λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών.

Σε ό,τι αφορά τη Σλοβενία ο Ο. Ρεν δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την αξιολόγηση των μεταρρυθμιστικών σχεδίων της χώρας και θέλει γρήγορη δράση για την αντιμετώπιση των τραπεζικών προβλημάτων της.

"Είναι πολύ νωρίς να πούμε αν τα προγράμματα προσφέρουν μια αρκετά ισχυρή και αξιόπιστη απάντηση στη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα για την ώρα", σημείωσε ο Φινλανδός επίτροπος.

"Ακόμα και αν η σημερινή κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη, πάλι δεν θα υπήρχε χρόνος για χάσιμο", πρόσθεσε.

Για την Πορτογαλία ο Ο. Ρεν δήλωσε ότι το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζει βρίσκεται κατά πολύ μεγάλο βαθμό σε καλό δρόμο, ενώ υπήρξε πολιτική συμφωνία για την έβδομη αναθεώρηση του προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως η Πορτογαλία εκπλήρωσε τα κριτήρια για εκταμίευση της δόσης των 2,1 δισ. ευρώ.


Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Κύπρο

Το Eurogroup καλωσορίζει την απόφαση του ESM να εγκρίνει την πρώτη δόση συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ της βοήθειας προς την Κύπρο, στο πλαίσιο του προγράμματος που συμφωνήθηκε στις 25 Μαρτίου και του MoU που υπογράφηκε μεταξύ της χώρας και της Κομισιόν στα τέλη Απριλίου.

Η πρώτη εκταμίευση της δόσης πραγματοποιήθηκε σήμερα. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης της κυπριακής οικονομίας και αντανακλά τη σταθερή μας δέσμευση για την προστασία της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ και των κρατών μελών.

Η Κύπρος εκπλήρωσε όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις που συμφωνήθηκαν στο MoU. Το Eurogroup επαινεί τις κυπριακές αρχές για την επίτευξη των δεσμεύσεων έγκαιρα και επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τον κυπριακό λαό.

Παράλληλα το eurogroup καλωσορίζει την ολοκλήρωση των ανεξάρτητων αξιολογήσεων συμμόρφωσης για το θέμα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος στην Κύπρο.

Η τρόικα ανέφερε τα κύρια σημεία στο eurogroup και οι συστάσεις για τη διόρθωση των ελλείψεων θα ενσωματωθούν στο πλάνο δράσης (AML) που θα συμφωνηθεί μεταξύ της Κύπρου και της τρόικας κατά την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος.

Το πλάνο δράσης θα πρέπει να στοχεύσει σημεία όπως ο έλεγχος των πελατών από τις τράπεζες, συμπεριλαμβανόμενης της ικανοποιητικής εποπτείας, όπως επίσης και τον έλεγχο μητρώου των εταιριών.

Παραμένει κρίσιμο να προχωρήσει με αποφασιστικότητα η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής ώστε να αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Κύπρο και να τεθούν τα θεμέλια για την ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v