ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της εφορίας

Αγώνας δρόμου για να ανακτηθεί η αξιοπιστία των φορολογικών αρχών στις ΗΠΑ. Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του IRS. Καταγγελίες ότι είχε θέσει στο στόχαστρο της εφορίας τους πολιτικούς αντιπάλους του Λευκού Οίκου.

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της εφορίας
Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής των αμερικανικών φορολογικών αρχών (IRS) ακολούθησε το δρόμο της εξόδου μετά το «εξωφρενικό»– όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος – σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε.

Συγκεκριμένα, το IRS φέρεται να είχε βάλει στο στόχαστρο τους αντιπάλους του Λευκού Οίκου, μέλη του κινήματος Tea Party και άλλων συντηρητικών ομάδων επιβάλλοντας εξονυχιστικούς ελέγχους και ζητώντας περισσότερα έγγραφα για να ενταχθούν σε προγράμματα φοροαπαλλαγών.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε ότι ενημερώθηκε για το σκάνδαλο την Παρασκευή, τόνισε: «Το IRS, ως ανεξάρτητη επιτροπή, χρειάζεται απόλυτη αξιοπιστία και ο κόσμος πρέπει να έχει εμπιστοσύνη ότι εφαρμόζονται οι νόμοι με μη κομματικό τρόπο» δήλωσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο – που στηρίζει το Tea Party – είχε ζητήσει από την προηγούμενο εβδομάδα, την παραίτηση του επικεφαλής του IRS, Στίβεν Μίλερ. «Είναι σαφές ότι το IRS δεν μπορεί να λειτουργήσει με τραυματισμένη την εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού» αναφέρει σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου ζήτησε και πήρε την παραίτηση του κ. Στίβεν Μίλερ, ο οποίος φέρεται να γνώριζε το θέμα.

«Οι Αμερικανοί έχουν κάθε δικαίωμα να εξοργίζονται για το θέμα και εγώ έχω εξοργιστεί για αυτό» δήλωσε ο κ. Ομπάμα και συμπλήρωσε: «Δεν θα έπρεπε να έχει σημασία σε ποια πολιτική παράταξη πρόσκειται ο καθένας. Το γεγονός είναι ότι το IRS πρέπει να λειτουργεί με απόλυτη ακεραιότητα».

Σε εσωτερικό σημείωμα προς τους εργαζόμενους του IRS ο κ. Μίλερ, βετεράνος των αμερικανικών φορολογικών αρχών με 25ετή υπηρεσία, αναφέρει: «Αυτή είναι μία απίστευτα δύσκολη στιγμή για το IRS δεδομένων των γεγονότων των τελευταίων ημερών και υπάρχει ισχυρή και άμεση ανάγκη να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στη φορολογική υπηρεσία του έθνους. Πιστεύω ότι αυτή η υπηρεσία θα ευνοηθεί με έναν νέο επικεφαλής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v