Σε χαμηλό τριών ετών η ζήτηση για χρυσό

Η συνολική ζήτηση για χρυσό υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, αφού η αυξανόμενη ζήτηση για κοσμήματα, νομίσματα και μπάρες δεν αντιστάθμισε την κάθετη πτώση των επενδύσεων.

Σε χαμηλό τριών ετών η ζήτηση για χρυσό
Οι επενδυτές της Δύσης προτίμησαν άλλα assets, όπως για παράδειγμα οι μετοχές, έναντι του χρυσού, λόγω της πιο αισιόδοξης προοπτικής για την αμερικανική οικονομία, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις στον χρυσό να μειωθούν σχεδόν στο ήμισυ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council).

Η συνολική ζήτηση για χρυσό μειώθηκε κατά 13% στο χαμηλό τριετίας των 963 τόνων το τελευταίο τρίμηνο, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση για κοσμήματα και η μεγάλη όρεξη για νομίσματα και μπάρες δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την κάθετη πτώση των επενδύσεων, κυρίως στα ETFs.

Αυτά τα επενδυτικά «οχήματα», που εκδίδουν τίτλους που έχουν αντίκρισμα σε φυσικό χρυσό έχουν αποδειχθεί δημοφιλής τρόπος έκθεσης στις τιμές του χρυσού από την αρχή της οικονομικής κρίσης, όμως το πρώτο τρίμηνο εμφάνισαν εκροές-ρεκόρ.

Η ζήτηση-ρεκόρ από την Κίνα για κοσμήματα, νομίσματα και μπάρες χρυσού δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τη μείωση κατά 195 τόνους στις επενδύσεις. Συγκεκριμένα, η κινεζική ζήτηση για χρυσά νομίσματα και μπάρες χρυσού άγγιξε το τριμηνιαίο ρεκόρ των 109,5 τόνων το πρώτο τρίμηνο, όγκος αυξημένος κατά 22%. Τη μεγαλύτερη συνολική αύξηση στις επενδύσεις σε νομίσματα και μπάρες εμφάνισε η Ινδία, με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 52% στους 97 τόνους. Οι αγορές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 43% στους 20,1 τόνους, ενώ η ζήτηση από την Ευρώπη μειώθηκε κατά 28% στους 47,5 τόνους. Η αγορά μικρών επενδυτικών προϊόντων, όπως οι μπάρες και τα νομίσματα, αυξήθηκε κατά 10% συνολικά, στους 377,7 τόνους το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με το WGC. Η αγορά κοσμημάτων αυξήθηκε κατά 12% στους 551 τόνους.

Ο διευθυντής του WGC, Marcus Grubb, δήλωσε πως αναμένει τα επίπεδα επενδύσεων να σταθεροποιηθούν στο σύνολο της χρήσης και πως το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον φυσικό χρυσό θα οδηγήσει σε πιο σταθερή ζήτηση φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v