Σκληραίνει στάση η ΕΚΤ στις αδύναμες τράπεζες

Αλλαγή στάσης από την ΕΚΤ στις πιο αδύναμες τράπεζες από το 2014 όταν αναλαμβάνει εποπτικό ρόλο. Το θέμα των collateral και οι πιέσεις των Γερμανών. Σενάρια αποκλεισμού των μικρότερων από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Σκληραίνει στάση η ΕΚΤ στις αδύναμες τράπεζες
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τον νέο εποπτικό της ρόλο για να σκληρύνει τη στάση της ενάντια στις πιο αδύναμες τράπεζες και να δυσχεράνει τους όρους χρηματοδότησής τους, όπως αποκαλύπτει το Reuters.

Το διεθνές πρακτορείο αναφέρει ότι η στρατηγική της ΕΚΤ θα στραφεί στη χρηματοδότηση των πιο σημαντικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, ενώ οι μικρότερες τράπεζες θα αναγκάζονται να αυξήσουν τα κεφαλαιακά τους μαξιλάρια και οι κεντρικές θα παρακινούνται να αναλάβουν το πρόβλημα ή… να αναγκαστούν κάποιες τράπεζες σε χρεοκοπία.

Η συζήτηση για τα θέματα αυτά εντείνεται καθώς κλιμακώνεται η νευρικότητα σχετικά με τα αδύναμα collateral που παρέχουν πλέον οι τράπεζες σε αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν. «Οι κεντρικές τράπεζες παρέχουν ρευστότητα με αντάλλαγμα collateral. Τι γίνεται, όμως, με τις εθισμένες τράπεζες;» αναρωτιέται πηγή του Reuters που πρόσκειται στην ΕΚΤ και συμπληρώνει: «Εάν μία τράπεζα ζητά συνεχώς ρευστότητα, τότε η ΕΚΤ θα πρέπει να το κάνει πιο δύσκολο. Θα πρέπει να πληρώνει υψηλότερο τίμημα. Να αλλάξει τους όρους για την παροχή ρευστότητας».

Η ΕΚΤ δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Reuters. Τον προηγούμενο χρόνο έδωσε συνολικά 1 τρισ. ευρώ σε φθηνά τριετή δάνεια προς τις τράπεζες και έκτοτε έχει δεσμευθεί με απεριόριστη στήριξη.

«Το ενδεχόμενο εξόδου από αυτήν τη στρατηγική θα αποτελεί επίσης απάντηση στους περιορισμούς που θα επιβληθούν στην ΕΚΤ από τον επόμενο χρόνο που αναλαμβάνει εποπτικό ρόλο για τον τραπεζικό κλάδο», σχολιάζει το Reuters και συμπληρώνει: «Λόγω των γερμανικών ενστάσεων μπορεί να μην υπάρξει ξεχωριστός οργανισμός που θα αναλαμβάνει το κλείσιμο των προβληματικών τραπεζών αν και είναι ακόμη ασαφές εάν η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να αναλάβει και αυτόν τον ρόλο».

Προς το παρόν, η ΕΚΤ στηρίζεται στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές για να αντλεί πληροφορίες για τις τράπεζες που δανείζονται από εκείνη. Αυτό, όμως, θα αλλάξει από τη στιγμή που θα αναλάβει τον εποπτικό ρόλο. Από τη στιγμή που θα έχει την απαιτούμενη ισχύ, τότε η ΕΚΤ θα έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίζει ποιες τράπεζες έχουν αδύναμη κεφαλαιακή βάση και να ζητήσει κεφαλαιακή τους ενίσχυση με την απειλή της αποπομπής από τις δραστηριότητες χρηματοδότησης. «Το εποπτικό όργανο μπορεί να πει ότι το collateral μιας τράπεζας δεν είναι του απαιτούμενου επιπέδου και πως χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια», αναφέρει η πηγή του Reuters, συμπληρώνοντας ότι η ενδιαφερόμενη τράπεζα ίσως αποκλειστεί από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ εάν δεν ανταποκριθεί στη ζητούμενη ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης μέσα σε λίγους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v