Βαρύ το μνημόνιο για Κύπρο

Πρόσθετα μέτρα 7% του ΑΕΠ την περίοδο 2013-2018, συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 12,5% το 2013-2014 και χρέος στο 120% μέχρι το 2016 "φέρνει" το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου. Το προβλέπει το μνημόνιο.

Βαρύ το μνημόνιο για Κύπρο
Συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 12,5% συνολικά το 2013 και 2014 θα φέρει η εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης της Κύπρου, αλλά αναμένεται ανάκαμψη από το 2015 με ανάπτυξη κοντά στο 2% μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με το letter of intent που απέστειλε η κυπριακή κυβέρνηση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην επιστολή, γίνεται λόγος για μείωση του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα ως αποτέλεσμα της ύφεσης, που μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσει σε προσαρμογή των συνολικών μισθών και των τιμών «που μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη».

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να συρρικνωθεί σε λιγότερο από 1% του ΑΕΠ το 2013, από 5% του ΑΕΠ το 2012.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να εκτιναχθεί περίπου στο 120% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του 2016, ενώ στη συνέχεια το χρέος θα μειώνεται σταθερά, υποχωρώντας στο περίπου 105% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, ενώ για το 2013 αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, χωρίς όμως να αποκλείει υποβάθμιση των στόχων. Το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2014, στο 4,3%, ενώ για το 2015 αναμένεται να περιοριστεί στο 2,1% και το 2016, 2017 και 2018 η Κύπρος να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,2%, 3% και 4% αντίστοιχα.

Για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα προσαρμογής ύψους περίπου 7% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2013-2018. Για το τρέχον έτος, θα εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα που αντιστοιχούν στο 2,2% του ΑΕΠ, ενώ θα προσδιοριστούν επιπλέον μέτρα 4,7% του ΑΕΠ που θα εφαρμοστούν το 2015-2018.

Η κυπριακή κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης να προχωρήσει σε αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, να προχωρήσει σε κατάργηση μη βασικών δραστηριοτήτων του δημοσίου τομέα, να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, να βελτιώσει την διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, να βελτιώσει την είσπραξη εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Για τον τραπεζικό τομέα, αναφέρει ότι δεσμεύεται να αποκαταστήσει την ευρωστία του χρηματοοικονομικού κλάδου και να μειώσει τα ρίσκα που ενέχουν οι τράπεζες για το κράτος.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω μιας στρατηγικής που βασίζεται σε πέντε πυλώνες:

1. Στην διάλυση μιας αφερέγγυας τράπεζας και την αναδιάρθρωση μιας ακόμα με το μικρότερο κόστος για τους κύπριους φορολογούμενους, και στην αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των υπολοίπων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
2. Στην ομαλοποίηση των χρηματοοικονομικών ροών
3. Στην απομόχλευση των βασικών και μη βασικών δραστηριοτήτων των τραπεζών ώστε να μειωθεί το μέγεθος του εγχώριου τραπεζικού τομέα στον μέσο όρο της ΕΕ μέχρι το τέλος του 2018
4. Στην αναβάθμιση του εποπτικού και ρυθμιστικού πλαισίου και
5. Στην ενίσχυση της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση προβληματικών δανειοληπτών.

Όπως επισημαίνεται στο letter of intent της Κύπρου, οι κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού κλάδου -σύμφωνα με την έκθεση της PIMCO τον Φεβρουάριο του 2013- ανέρχονταν συνολικά σε 9 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των Τράπεζας Κύπρου και Cyprus Popular Bank μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013, να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και να διασφαλιστεί ότι η Τράπεζα Κύπρου μπορεί να λειτουργήσει με τις μέγιστες δικλείδες ασφαλείας, ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα και η βιωσιμότητά της στην μεταβατική περίοδο. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα απαιτήσει από το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου να ετοιμάσει σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα καθορίζει τους επιχειρηματικούς στόχους της τράπεζας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2013.

Σε ότι αφορά τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων, η Κύπρος αναφέρει ότι σχεδιάζει να άρει σταδιακά τους περιορισμούς στις καταθέσεις και τους ελέγχους, «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v