"Όχι" Βερολίνου για δασμούς σε φωτοβολταϊκά Κίνας

Σε πορεία σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας. Ζητά να μην επιβληθούν δασμοί antidumping στις κινεζικές εισαγωγές φωτοβολταϊκών πάνελ. "Οι τιμωρητικοί δασμοί δεν είναι η λύση", λέει.

Όχι Βερολίνου για δασμούς σε φωτοβολταϊκά Κίνας
Σε πορεία σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες βρέθηκε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Philip Roesler και μάλιστα αναφορικά με την κρίσιμη σινο-ευρωπαϊκή διαμάχη για τα πάνελ των φωτοβολταϊκών. Λίγο πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνα στο Βερολίνο, ο κ. Roesler προειδοποιεί ότι θα ήταν «σοβαρό σφάλμα» η επιβολή δασμών antidumping στα φωτοβολταϊκά πάνελ που εισάγονται από την Κίνα, δυναμιτίζοντας έτσι την αξιοπιστία των διαπραγματευτικών απειλών της Κομισιόν ενάντια στο Πεκίνο.

Λίγο νωρίτερα, η Ένωση Γερμανών Βιομηχάνων ζήτησε επείγουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας ώστε να αποτραπεί η επιβολή των δασμών, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως στις αρχές Ιουλίου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σινο-ευρωπαϊκή εμπορική διαμάχη, καθώς οι εισαγωγές κινεζικών φωτοβολταϊκών προϊόντων στην ΕΕ άγγιξαν το 2011 τα 21 δισ. δολ. Ο αρμόδιος επίτροπος Εμπορίου, Karel De Gucht, πρότεινε επιβολή δασμών σε αυτά τα προϊόντα έως και 47% καθώς κατέληξε ότι οι Κινέζοι προχωρούν σε παράνομο dumping, δηλαδή σε πώληση των προϊόντων σε τιμές κάτω του κόστους.

Παράλληλα, η Κομισιόν απειλεί με αντίστοιχες κινήσεις και στις εισαγωγές δύο εταιριών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού κάνοντας λόγο για παράνομες επιδοτήσεις. Βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων, ο κ. De Gught μπορεί να προχωρήσει στην επιβολή δασμών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των κρατών-μελών.

Σε συνέντευξή του στη Welt am Sonntag, ο κ. Roesler παρεμβαίνει λέγοντας ότι «οι τιμωρητικοί δασμοί είναι το λάθος εργαλείο». «Δικαίως η γερμανική βιομηχανία ανησυχεί» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Εκτιμώ ότι η Κομισιόν θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει μία ολομέτωπη εμπορική σύγκρουση. Η Κομισιόν πρέπει να στοχεύει σε λύση που θα βγει από τη διαπραγμάτευση και το διάλογο και όχι τις απειλές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v