Βρετανία: "Καμπανάκι" για τράπεζες της Σκοτίας

Ο τραπεζικός κλάδος μιας ανεξάρτητης Σκοτίας θα ήταν τόσο μεγάλος, που θα κινδύνευε με κρίση τύπου Κύπρου, προειδοποιεί έκθεση του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας.

Βρετανία: Καμπανάκι για τράπεζες της Σκοτίας
Μια ανεξάρτητη Σκοτία κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μια τραπεζική κρίση τύπου Κύπρου, καθώς ο τραπεζικός κλάδος της ανεξάρτητης χώρας θα ήταν «εξαιρετικά μεγάλος» σε σχέση με την οικονομία της, σύμφωνα με βρετανική έκθεση.

«Μια ανεξάρτητη Σκοτία θα είχε έναν εξαιρετικά μεγάλο τραπεζικό κλάδο σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομίας της –με τραπεζικά assets άνω του 1250% του ΑΕΠ της Σκοτίας –καθιστώντας την πιο ευάλωτη στα οικονομικά σοκ και στην αστάθεια του κλάδου», σύμφωνα με την έκθεση του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η έκθεση τονίζει πως η τραπεζική έκθεση της Σκοτίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτήν της Ισλανδίας και της Κύπρου, αφού τα περιουσιακά στοιχεία των ισλανδικών τραπεζών ανέρχονταν σε 880% του ΑΕΠ και της Κύπρου στο 700% του ΑΕΠ.

«Σε γενικές γραμμές, η εμπειρία των χρηματοοικονομικών κρίσεων δείχνει ότι χώρες με μεγάλους τραπεζικούς τομείς σε σύγκριση με το μέγεθος του ΑΕΠ τους, είναι σημαντικά πιο ευάλωτες», σημειώνεται στην έκθεση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή είναι η τρίτη ανάλυση που γίνεται για την Σκοτία, σε μια προσπάθεια να επηρεαστεί το δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2014, το οποίο θα αποφασίσει εάν η Σκοτία θα παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ή θα αποχωρήσει και θα γίνει ανεξάρτητο κράτος.

Τα περιουσιακά στοιχεία του τραπεζικού κλάδου ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου ανέρχονται περίπου στο 492% του ΑΕΠ και ενώ αυτό το ποσοστό είναι υψηλό σε σχέση με άλλους κλάδους, ωστόσο το υπουργείο αναφέρει πως η οικονομική κρίση του 2008 έδειξε πως η Βρετανία έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί αυτούς τους κινδύνους.

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για την Σκοτία στην περίπτωση που οι τράπεζές της χρειαστούν διάσωση, κάτι που θα δημιουργήσει σημαντικό κίνδυνο για τους σκοτσέζους φορολογολύμενους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v