Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Praet:Η ΕΚΤ έχει κι άλλα εργαλεία κατά της κρίσης

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να επεκτείνει εάν χρειαστεί τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής της, προκειμένου να καταπολεμήσει τους κινδύνους του αποπληθωρισμού, δήλωσε ο Peter Praet.

Praet:Η ΕΚΤ έχει κι άλλα εργαλεία κατά της κρίσης
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να επεκτείνει τη εργαλειοθήκη της πολιτικής, της εάν χρειαστεί, προκειμένου να καταπολεμήσει τους κινδύνους του αποπληθωρισμού, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Peter Praet, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει επίσης μέτρα για να ενθαρρύνει τον δανεισμό στην ευρωζώνη.

Ο Ρ. Praet δήλωσε ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα αποπληθωριστικό σπιράλ στην ευρωζώνη και πως η απομόχλευση από τις τράπεζες της περιοχής μπορεί να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη και να πιέσει σε υπερβολικά χαμηλό επίπεδο τον ρυθμό του πληθωρισμού.

«Έχουμε έναν στόχο: τη σταθερότητα των τιμών», σημείωσε μιλώντας στο Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον.

«Αν αυτός ο στόχος τεθεί σε κίνδυνο, έχουμε τη δυνατότητα… να επεκτείνουμε το εύρος των εργαλείων (νομισματικής πολιτικής) αν θεωρήσουμε ότι είναι απαραίτητο για τον στόχο μας», συμπλήρωσε. Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε να διευκρινίσει ποια εργαλεία μπορούν να εξεταστούν.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως το να κάνουν τις τράπεζες να δανείζουν περισσότερα έχει λάβει «εξέχουσα» θέση στην τρέχουσα στρατηγική διαδικασία της ΕΚΤ, ενώ σημείωσε πως ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι η βελτίωση της διαφάνειας στην αγορά για τα asset-backed securities, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά για τους επενδυτές.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v