Weidmann: Να επιτραπεί η χρεοκοπία κρατών σε ΕΕ

Ο Jens Weidmann υποστήριξε ότι η ευρωζώνη πρέπει να επιτρέπει τη χρεοκοπία κρατών μελών ώστε να διασφαλίζεται η πειθαρχία των αγορών. Η δυνατότητα αυτή θα είναι εφικτή με τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης.

Weidmann: Να επιτραπεί η χρεοκοπία κρατών σε ΕΕ
Η ευρωζώνη πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επίτρεπει σε ένα κράτος μέλος να χρεοκοπήσει ώστε να διασφαλίζει την πειθαρχία των αγορών, δήλωσε την Παρασκευή ο Jens Weidmann της ΕΚΤ.

"Μακροπρόθεσμα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι στο τέλος ένα κράτος μπορεί και να χρεοκοπήσει" ανέφερε σε συνέδριο της Τράπεζας της Γαλλίας στο Παρίσι. "Η δυνατότητα μιας χρεοκοπίας αποτελεί βασικό συστατικό για την πειθαρχία των αγορών", επισήμανε.

Όπως μεταδίδει η WSJ, ο κ. Weidmann πρόσθεσε ότι η ανάγκη να διασφαλιστεί η δυνατότητα αυτή είναι ο λόγος για τον οποίο η ευρωζώνη εργάζεται για τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης που θα σπάσει τον σύνδεσμο μεταξύ τραπεζών και κρατών.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο, ανέφερε ακόμα ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις να μην καθυστερήσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε αβεβαιότητα στις αγορές.

"Είναι αλήθεια, βραχυπρόθεσμα, πως η προσαρμογή μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Ωστόσο, μια υπεύθυνη δέσμευση σε υγιή δημόσια οικονομικά μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη. Και η εμπιστοσύνη είναι αυτό που λύπει στην ευρωζώνη", σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v