Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρομο-χτύπημα στο Παρίσι με σφραγίδα του ISIS

(upd) Σε κατάσταση πολιορκίας το Παρίσι, δύο 24ωρα πριν τις προεδρικές εκλογές, μετά το χτύπημα στα Ηλύσια Πεδία. Νεκρός ένας αστυνομικός. Ποιος είναι ο δράστης. Βίντεο-ντοκουμέντο.

Τρομο-χτύπημα στο Παρίσι με σφραγίδα του ISIS

Δύο 24ωρα πριν από τις προεδρικές εκλογές έγινε η νέα τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, στα Ηλύσια Πεδία. Νεκρός είναι ένας αστυνομικός και ο δράστης από τα πυρά που αντάλλαξαν κατά την ένοπλη επίθεση, ενώ τραυματίστηκαν δύο ακόμα αστυνομικοί και μια γυναίκα που περνούσε από την περιοχή, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού, Φρανσουά Μολέν.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων των τζιχαντιστών Amaq.

Όπως μεταδίδει το AFP, επικαλούμενο πηγή από τις αρχές που ερευνούν την υπόθεση, κοντά στον δράστη βρέθηκε σημείωμα υποστήριξης του Ισλαμικού Κράτους.

Η αστυνομία της Γαλλίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι ο δεύτερος ύποπτος έφτασε στη Γαλλία μέσω τρένου από το Βέλγιο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο περιστατικό εμπλέκονται δύο άτομα, ένα εκ των οποίων άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Αψίδα του Θριάμβου.

Ο ένοπλος δράστης της χθεσινοβραδινής επίθεσης ήταν ο 39χρονος Καρίμ Σερφί, Γάλλος πολίτης ο οποίος ζούσε σε προάστιο του Παρισιού και ήταν καταχωρημένος στη λίστα "S" της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, σύμφωνα με το Real.gr. 

Η φωτογραφία του Καρίμ Σερφί

Την ίδια ώρα, οι γαλλικές αρχές έχουν ειδοποιηθεί ότι ένας Βέλγος που έχει ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, ο Γιουσούφ Ελ Οσρί, αναχώρησε χθες στις 6 το πρωί για το Παρίσι.

Η φωτογραφία ανήκει στον μαχητή «Αμπου Γιουσέφ ο Βέλγος»

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι βελγικές αρχές στο σπίτι του, βρέθηκαν εκρηκτικά, όπλα και κουκούλες.

Στο υπηρεσιακό τους σημείωμα προς τις γαλλικές αρχές υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για πολύ επικίνδυνο άτομο.



Η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία προσπαθεί τώρα να εξακριβώσει αν ο Γιουσούφ Ελ Οσρί, είναι ο δεύτερος ένοπλος που αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν στην επίθεση στα Ηλύσια Πεδία κι αν πρόκειται για τον μαχητή που ο ISIS αποκαλεί «Αμπού Γιουσέφ ο Βέλγος».

 

Ο  Αμπού Γιουσέφ  ο Βέλγος, γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας για τη «ριζοσπαστικοποίησή» του, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης είχε καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση για τον πυροβολισμό δύο αστυνομικών το 2001.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι ερευνητές θέλουν να βεβαιωθούν εάν είχε συνεργούς ή όχι».

Εισαγγελία Βελγίου: Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ο δράστης ήταν Βέλγος

Εν τω μεταξύ, άνδρας που οι αρχές του Βελγίου είχαν θέσει υπόψη των γαλλικών αρχών για πιθανή εμπλοκή του στην επίθεση στο Παρίσι παραδόθηκε στην αστυνομία στην Αμβέρσα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 μετά τους πυροβολισμούς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας είχε πει πως ένας δεύτερος άνδρας είχε ταυτοποιηθεί από τις αρχές ασφαλείας του Βελγίου και είχε τεθεί υπόψη των γαλλικών αρχών.

Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας του Βελγίου δήλωσε πως η ταυτότητα του άνδρα που ευθύνεται για τους πυροβολισμούς παραμένει ασαφής και δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ήταν Βέλγος.

Χθες το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, κατονομάζοντας τον δράστη ως τον Abu Yousif al-Belgiki (Αμπού Γιουσέφ ο Βέλγος).

«Το Al-Belgiki σημαίνει ο Βέλγος, όμως αυτή είναι μια πολύ ασαφής ταυτότητα», ανέφερε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του Βελγίου, προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ο ένοπλος ήταν από το Βέλγιο.

Σε επαγρύπνηση οι αρχές

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Βερνάρ Καζνέβ, τόνισε πως η Γαλλία έχει κινητοποιήσει πλήρως τις δυνάμεις ασφαλείας, περιλαμβανομένων των ελίτ μονάδων, για να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών κατά τις επερχόμενες εκλογές.

Μιλώντας μετά από έκτακτη σύσκεψη των κορυφαίων αξιωματούχων του τομέα ασφαλείας, ο κ. Καζνέβ είπε πως όλες οι ελίτ μονάδες βρίσκονται σε συναγερμό για τις εκλογές, προκειμένου να υποστηρίζουν τις 50.000 αστυνομικούς που θα βρίσκονται σε ειδική εκλογική υπηρεσία.

«Η κυβέρνηση είναι πλήρως κινητοποιημένη. Τίποτα δεν πρέπει να εμποδίσει τη θεμελιώδη δημοκρατική διαδικασία της χώρας μας. Πέφτει σε εμάς η ευθύνη να μην υποκύψουμε στον φόβο και τον εκφοβισμό και τη χειραγώγηση που θα εξυπηρετούσε τον εχθρό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως όλα τα στοιχεία που αφορούν στη χθεσινοβραδινή ένοπλη επίθεση σε αστυνομικούς στο Παρίσι υποδεικνύουν ότι πρόκειται για επίθεση που σχετίζεται με την τρομοκρατία, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν σε κατάσταση επαγρύπνησης κατά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι σήμερα θα συγκληθεί επείγουσα συνάντηση των επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, άμυνας και πληροφοριών.
Ο Ολάντ είπε: «Θα βρισκόμαστε σε άκρα επαγρύπνηση, ιδιαίτερα σε σχέση με τις εκλογές».

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της επίθεσης

Η βρετανική Daily Mirror δημοσίευσε βίντεο-ντοκουμέντο που δείχνει την ανταλλαγή πυρών μεταξύ του δράστη και των αστυνομικών.


Οι αντιδράσεις Λεπέν, Φιγιόν, Μελανσόν

Το επεισόδιο έφερε ξανά στο προσκήνιο της προεκλογικής περιόδου τα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης, με την ηγέτιδα του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, Μαρίν Λεπέν, να επαναλαμβάνει το κάλεσμά της να κλείσουν τα ανοιχτά σύνορα της Ευρώπης.

Μιλώντας μετά από τηλεοπτική παρουσίασή της χθες, δήλωσε ότι ήταν «ιδιαίτερα θυμωμένη», καθώς και λυπημένη για τους αστυνομικούς θύματα, «γιατί δεν λαμβάνονται αρκετά μέτρα (...) για να προστατευθούν οι συμπατριώτες μας. Χρειάζονται περισσότερα από τη συμπόνια μας».

Ο Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιος των συντηρητικών, είπε ότι θα ακυρώσει τις προεκλογικές εκδηλώσεις που είχε διοργανώσει για σήμερα, Παρασκευή. Κάλεσε επίσης και για την αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας γενικότερα, παρότι σύμφωνα με το νόμο η εκστρατεία σταματά έτσι κι αλλιώς από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Ωστόσο, ο ακροαριστερός υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελανσόν είπε ότι η προεκλογική εκστρατεία πρέπει να συνεχιστεί.

Συλλυπητήρια από Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στη Γαλλία μετά την επίθεση στο Παρίσι που κόστισε τη ζωή σε έναν αστυνομικό, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η καγκελάριος Μέρκελ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στον (Γάλλο πρόεδρο) Φρανσουά Ολάντ μετά την επίθεση σε αστυνομικούς στο Παρίσι: Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στα θύματα & στις οικογένειές τους», έγραψε στο Twitter ο Ζάιμπερτ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v