S&P: Προειδοποιεί τη Γαλλία με νέα υποβάθμιση

Η S&P θα επιβεβαιώσει το ΑΑ+ της Γαλλίας, μόνο αν προχωρήσει στις περικοπές δαπανών που έχει ανακοινώσει. Προβλέπει ύφεση το 2013 και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014 για τη γαλλική οικονομία.

S&P: Προειδοποιεί τη Γαλλία με νέα υποβάθμιση

Η Γαλλία πρέπει να εφαρμόσει τις περικοπές στις δαπάνες που έχει ανακοινώσει, αν θέλει να αποφύγει μια περαιτέρω υποβάθμιση της αξιολόγησης της, δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters o αναλυτής της S&P, Marko Mrsnik. 

Σημειώνεται ότι η S&P έχει αναφέρει ότι μπορεί να σταθεροποιήσει την τρέχουσα αξιολόγηση για την Γαλλία και να αναβαθμίσει το "outlook" σε σταθερό, αν τα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος οδηγήσουν στην σταθεροποίηση του χρέους της χώρας τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. 

"Βλέπουμε το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Γαλλίας να αυξάνεται αυτό το χρόνο και τον επόμενο. Αναμένει να δούμε αν μπορεί να σταθεροποιηθεί το 2015" σημείωσε ο κ. Mrsnik.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η S&P περιμένει ότι η γαλλική οικονομία θα συρρικνωθεί το 2013 και θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014. 

"Αναμένουμε ήπια ύφεση το 2013 και μια σταδιακή ανάκαμψη από το 2014 και έπειτα" πρόσθεσε. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, η S&P αναμένει ότι η Γαλλία θα μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3,3% το 2013, από 3,8% το 2012.

Με βάση τις προβλέψεις αυτές, ένας από τους βασικούς παράγοντες υποβάθμισης θα ήταν "αν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη επιδεινώνονταν ακόμα περισσότερο ή οικονομία απειλούνταν από την έλλειψη ελαστικότητας στην αγορά εργασίας και στον τομέα των υπηρεσιών" επισήμανε ο κ. Mrsnik.

H άνοδος του δημόσιου χρέους πάνω από το 100% του ΑΕΠ ή μια νέα επιδείνωση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, αποτελούν δύο ακόμα παράγοντες που θα μπορούσαν να απειλήσουν την αξιολόγηση, πρόσθεσε.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι για κάθε έναν από τους παράγοντες αυτούς υπάρχουν ανισταθμιστικά στοιχεία, λέγοντας ότι μια ενδεχόμενη υποβάθμιση δεν θα πυροδοτηθεί αυτόματα. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v