Αμετανόητη η Κομισιόν για τα φωτοβολταϊκά Κίνας

«Δεν με εντυπωσιάσουν (οι Κινέζοι) εντείνοντας τις πιέσεις στα κράτη–μέλη...Χάνουν τον χρόνο τους» δηλώνει ο επίτροπος Karel De Gucht. Επιμένει σε δασμούς antidumping έως 47%. Η κόντρα με το Βερολίνο και το lobbying της Κίνας.

Αμετανόητη η Κομισιόν για τα φωτοβολταϊκά Κίνας

Αμετακίνητος δηλώνει ο επίτροπος Karel De Gucht παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται πλέον και από το Βερολίνο για να εγκαταλείψει το σχέδιο επιβολής δασμών έως και 47% στα φωτοβολταϊκά πάνελ από Κίνα. 

«Δεν θα με εντυπωσιάσουν (οι Κινέζοι) εντείνοντας τις πιέσεις στα κράτη – μέλη» δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Εμπορίου μιλώντας ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου και συμπλήρωσε: «Δεν θα μπορούσε να με ενδιαφέρει λιγότερο εάν αυτό γίνεται στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο κράτος στον κόσμο. Για μένα είναι το ίδιο. Μπορούν λοιπόν να προσπαθήσουν να ασκήσουν πιέσεις στα κράτη – μέλη, αλλά θα χάσουν τον χρόνο τους προσπαθώντας να κάνουν το ίδιο και σε μένα». 

Επισημαίνεται ότι μόλις μία ημέρα νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Κίνας. Οι δύο χώρες υπέγραψαν συνολικά 17 συμφωνίες, ενώ η καγκελάριος, ερχόμενη σε ευθεία αντιπαράθεση με την Κομισιόν, τόνισε πως «θα κάνει τα πάντα ώστε να βρεθεί μια λύση μέσω διαλόγου και να μην πέσουμε σε ένα είδος αντιπαράθεσης που θα καταλήξει στην επιβολή αμοιβαίων δασμών». «Απορρίπτουμε κάτι τέτοιο. Θα δεσμευθώ ως επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης ότι στο ευρωπαϊκό επίπεδο δεσμευόμαστε το ταχύτερο σε εντατικές συζητήσεις με την Κίνα» πρόσθεσε. 

Η Ε.Ε. πρέπει να αποφασίσει μέχρι τις 6 Ιουνίου εάν θα προχωρήσει με την πρόταση του επιτρόπου Karel De Gucht για επιβολή δασμών αντιdumping έως 47%. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. καλούνται να καταθέσουν τη δική τους θέση μέχρι την Παρασκευή. Σύμφωνα με τους Financial Times, η απόφαση θα κριθεί στο νήμα, καθώς 15 από τα 27κράτη-μέλη φέρονται να αντιτίθενται στην πρόταση. Η Συμμαχία για Οικονομική Ηλιακή Ενέργεια, ομάδα lobbying με έδρα τις Βρυξέλλες, ασκεί εντονότατες πιέσεις στη Γερμανία ώστε να βρεθεί αμοιβαία ανεκτή λύση υποστηρίζοντας ότι οι δασμοί θα πλήξουν θέσεις εργασίας και στην Ε.Ε. και θα υπονομεύσουν την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας. Και η κυβέρνηση Obama φέρεται να έχει παρέμβει στο ζήτημα, ζητώντας διευθέτηση του θέματος, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v