Πορτογαλία:Bestseller βιβλίο υπέρ εξόδου από ευρώ

Θραύση κάνει στην Πορτογαλία βιβλίο που τάσσεται υπέρ της εξόδου από το ευρώ. Κερδίζει έδαφος η ιδέα επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, καθώς η χώρα εισέρχεται στην τρίτη χρονιά ύφεσης και οι προοπτικές της οικονομίας είναι αρνητικές.

Πορτογαλία:Bestseller βιβλίο υπέρ εξόδου από ευρώ

Στην κορυφή της λίστας με τα ευπώλητα της Πορτογαλίας έχει σκαρφαλώσει βιβλίο Πορτογάλου οικονομολόγου με τίτλο "Γιατί πρέπει να φύγουμε από το ευρώ".

Όπως μεταδίδει η WSJ, το βιβλίο του Joao Ferreira do Amaral έχει πυροδοτήσει ένα δημόσιο διάλογο για τα πραγματικά αίτια πίσω από τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα.

Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και οικονομολόγοι έχουν αρχίσει να συζητούν δημόσια αν η χώρα έχει ελπίδες ανάκαμψης εντός του ευρώ, ένα ερώτημα το οποίο προηγουμένως απασχολούσε μόνο τους ακαδημαϊκούς.

"Η Πορτογαλία δεν έχει ελπίδες να αναπτυχθεί εντός της νομισματικές ένωσης με ένα νόμισμα που είναι ισχυρό" ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο κ. Ferreira do Amaral. 

"Ευτυχώς, το ζήτημα αυτό έχει πάψει να είναι ταμπού και πλέον γίνονται πολλές συζητήσεις εδώ και στο εξωτερικό" πρόσθεσε. 

Το βιβλίο έχει πουλήσει ήδη 7.000 αντίτυπα και βρίσκεται στην τέταρτη έκδοση, νούμερα εντυπωσιακά για την μικρή αγορά της Πορτογαλίας.

Σημειώνεται ότι στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πριν ένα χρόνο για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, το 72% των Πορτογάλων απάντησε ότι θέλουν να μείνουν στην ευρωζώνη και το 20% ότι θέλουν να φύγουν.

Ωστόσο καθώς η ύφεση συνεχίζεται για τρίτη χρονιά, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ρωγμές στην συναίνεση υπέρ της ευρωζώνης.

Την περασμένη Πέμπτη, σε μια τηλεοπτική συζήτηση για το ευρώ ο κ. Ferreira do Amaral είχε αντιπαράθεση με τον γνωστό Σοσιαλιστή πολιτικό και υποστηρικτή του ευρώ, Joao Galamba.

"Πιστεύω ότι πρέπει να συζητήσουμε ανοιχτά ποιες εναλλακτικές υπάρχουν για εμάς για να βγούμε από την κρίση" ανέφερε ο κ. Galamba, προσθέτοντας ότι "η έξοδος από το ευρώ δεν είναι λύση, εκτός αν θέλουμε να απομονωθούμε τελείως από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που θα ήταν καταστροφικό".

Η αντιπαράθεση των δύο ανδρών προκάλεσε μια έντονη συζήτηση στο κοινό, με πολλούς από τους παρευρισκόμενους να τάσσονται υπέρ της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.

"Οι άνθρωποι λένε ότι αν φύγουμε από το ευρώ οι μισθοί μας και οι αποταμιεύσεις μας θα μειωθούν και θα βρεθούμε και πάλι απομονωμένοι. Αλλά πόσο διαφορετικό είναι αυτό από ότι συμβαίνει τώρα ;" υποστήριξε τριαντάχρονος σύμβουλος επιχειρήσεων.

"Τώρα πιστεύω ότι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να ανακάμψουμε αν φύγουμε" τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v