Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Βλέπει "μέση λύση" για ΕΚΤ

Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, που κρίνει τη νομιμότητα του διαβόητου προγράμματος ΟΜΤ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι ίσως υπάρχει καλή μέση λύση. Την εντοπίζει στην ευρεία γκάμα των προϋποθέσεων.

Γερμανία: Βλέπει μέση λύση για ΕΚΤ

Οι προϋποθέσεις που συνοδεύουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι μία καλή μέση λύση για να εξασφαλιστεί ότι η ευρωτράπεζα δεν παρεκκλίνει των αρμοδιοτήτων της. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας στην κρίσιμη δίκη που διεξάγεται για την κορωνίδα της ΕΚΤ στον χειρισμό της κρίσης χρέους.

Επί τάπητος βρίσκεται η νομιμότητα του προγράμματος ΟΜΤ με το οποίο η ΕΚΤ δεσμεύθηκε ότι θα αγοράσει κρατικά ομόλογα των χωρών που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης. Το πρόγραμμα ουδέποτε εφαρμόστηκε αλλά έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή του κλίματος για την ευρωζώνη. Στη Γερμανία όμως, διατυπώθηκαν αρκετές καταγγελίες εναντίον του με το επιχείρημα ότι ισοδυναμεί με δημοσιονομική μεταφορά κεφαλαίων που παραβιάζει τους κανόνες της ΕΚΤ. Βασικός υπερασπιστής αυτής της άποψης είναι ο Joerg Asmussen, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, ο οποίος όμως, έρχεται σε αντίθεση με τη βασική θέση της γερμανικής κυβέρνησης. Μία ημέρα νωρίτερα, Angela Merkel και Wolfgang Schaeuble δήλωσαν ότι στηρίζουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

«Ακούσαμε... ότι υπήρξε εύρος πολιτικών μέτρων» δήλωσε ο Andreas Vosskuhle, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου αναφερόμενος στον κ. Asmussen και συμπλήρωσε: «Αυτό θα μπορούσε να είναι μία καλή μέση οδός σε αυτό το δύσκολο ερώτημα του διαχωρισμού μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v