Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Διατηρεί το BBB-/A-3 η S&P

Την αξιολόγηση BBB-/A-3 διατηρεί η S&P για την Ισπανία, με αρνητικό outlook. Εκτιμά πως θα υπάρξει ύφεση 1,5% φέτος, με σταδιακή ανάκαμψη, ενώ προβλέπει πως η ανεργία θα παραμείνει πολύ υψηλή, ξεπερνώντας το 26%.

Ισπανία: Διατηρεί το BBB-/A-3 η S&P

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση BBB-/A-3 για την Ισπανία, με αρνητικό outlook. 

Σύμφωνα με τον οίκο, η προσήλωση της χώρας στην εφαρμογή της ατζέντας για τις δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις, παραμένει ισχυρή.

Το outlook για την χώρα παραμένει αρνητικό, κάτι που δείχνει την πιθανότητα υποβάθμισης εάν η πολιτική στήριξη για την τρέχουσα ατζέντα της κυβέρνησης μειωθεί, εάν ο προϋπολογισμός επιδεινωθεί «σημαντικά» ή εάν οι πολιτικές στην ευρωζώνη δεν καταφέρουν να σταθεροποιήσουν τα κόστη χρηματοδότησης της χώρας, σημειώνει η S&P.

Η αξιολόγηση της Ισπανίας βρίσκει στήριξη στην διαφοροποιημένη και εύπορη οικονομία και την εφαρμογή από την πλευρά της κυβέρνησης χρηματοοικονομικών, δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων, τονίζει ο οίκος. Ωστόσο, η Ισπανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υψηλό εξωτερικό χρέος καθώς και «σχετικά» χαμηλές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα,

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P, το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 1,5% φέτος, προτού αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά, ενώ η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ το 2014 θα είναι περίπου στο 0,6%, λόγω παραγόντων όπως είναι η αδύναμη κατανάλωση.

Η ανεργία θα παραμείνει «πολύ υψηλή, θα ξεπεράσει το 26%, τουλάχιστον μέχρις ότου υπάρξει ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη», επισημαίνει ο οίκος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v