Ισλανδία:Καμπανάκι ΔΝΤ για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Το ΔΝΤ προειδοποίησε την Ισλανδία για το χρέος των νοικοκυριών, ζητώντας από τις αρχές να λάβουν μέτρα. Βλέπει αύξηση του ελλείμματος στο 2,3%.

Ισλανδία:Καμπανάκι ΔΝΤ για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Προειδοποίηση στην Ισλανδία για τους κινδύνους που απορρέουν για την οικονομία από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά απηύθυνε την Παρασκευή το ΔΝΤ.

"Υπάρχει περιορισμένο δημοσιονομικό περιθώριο για επιπρόσθετη ανακούφιση στο χρέος των νοικοκυριών" αναφέρει το ΔΝΤ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σημειώνεται ότι το Προοδευτικό Κόμμα του πρωθυπουργού Sigmundur David Gunnlaugsson, είχε υποσχεθεί στην προεκλογική του καμπάνια να μειώσει το βάρος του χρέους, ζητώντας από τις ξένες τράπεζες να διαγράψουν δάνεια Ισλανδών πολιτών.

Ένα μεγάλο μέρος των νοικοκυριών αγωνίζονται να αποπληρώσουν τα δάνεια που συνδέονται με τον πληθωρισμό, τα οποία φαίνονταν ασφαλή πριν από την κρίση του 2008 αλλά έχουν εκτοξευτεί μετά την κατάρρευση της κορώνας έναντι των άλλων νομισμάτων.

Όπως μεταδίδει το AFP, ο κ. Gunnlaugsson ανέφερε τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο της χώρας, ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος θα παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι ορισμένα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν καλύπτονται από τα υφιστάμενα προγράμματα για την διαγραφή του χρέους.

"Οι αρχές πρέπει να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες για να επιταχύνουν την εκκαθάριση" επισημαίνει το ΔΝΤ.

Παράλληλα, ο οργανισμός κάλεσε την ισλανδική κυβέρνηση να εστιάσει την προσοχή της στο δημοσιονομικό έλλειμμα, προβλέποντας ότι θα φτάσει στο 2,3% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, έναντι στόχου 1,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v