Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Στο 1,5 δισ. οι ανάγκες των συνεργατικών

Η ανακοίνωση καθησυχάζει τις ανησυχίες που δημιουργήθηκαν ότι οι ανάγκες των ενενήντα περίπου συνεργατικών θα ξεπερνούσαν κατά πολύ τους υπολογισμούς της Pimco και τις πρόνοιες του προγράμματος.

Κύπρος: Στο 1,5 δισ. οι ανάγκες των συνεργατικών
Στο €1,5 δισ. περιορίζονται οι ανάγκες των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα, μετά από διαβούλευση με την τρόικα, μεταδίδει το stockwatch.

Η ανακοίνωση καθησυχάζει τις ανησυχίες που δημιουργήθηκαν ότι οι ανάγκες των ενενήντα περίπου συνεργατικών θα ξεπερνούσαν κατά πολύ τους υπολογισμούς της Pimco και τις πρόνοιες του προγράμματος.

Η Pimco είχε υπολογίσει τις καθαρές κεφαλαιακές ανάγκες 15 συνεργατικών και της συνεργατικής κεντρικής τράπεζας – που αντιπροσωπεύουν γύρω στα δύο τρίτα του ενεργητικού των συνεργατικών – κοντά στα €0,6 δισ.

Η τρόικα και η κυβέρνηση συμφώνησαν στο μνημόνιο ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα υπολογιστούν οι συνολικές ανάγκες για ολόκληρο το συνεργατισμό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει €2 δισ. με €2,5 δισ. για κάλυψη όλων των αναγκών που θα προκύψουν για ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, εξαιρουμένων των δύο μεγάλων τραπεζών όπου προέκυψε bail-in.

«Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοινώνει ότι, μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι κεφαλαιακές ανάγκες του Συνεργατισμού έχουν υπολογιστεί ότι δεν θα ξεπεράσουν το €1,5 δισ.», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση της ΚΤ.

«Το ποσό αυτό καλύπτει τις ανάγκες όλων των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων συμπεριλαμβανομένης και της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας», σημειώνεται.

Το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των συνεργατικών και η πιθανότητα να ξεπεράσουν τα όρια του προγράμματος είχε προκαλέσει ανησυχία στους καταθέτες τους, που έσπευσαν τους τελευταίους μήνες να διαφοροποιήσουν τους όρους γραμματίων ώστε να περιλαμβάνονται περισσότερα δικαιούχοι.

«Το συνολικό ποσό των €1,5 δισ. που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση του συνεργατικού τομέα θα καλυφθεί από χρήματα του προγράμματος στήριξης», τονίζει η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.

Με βάση την έκθεση της Pimco οι ανάγκες των δύο μεγάλων τραπεζών είχαν φθάσει τα €8 δισ. – κοντά στα €4 δισ. για την κάθε μια.

Οι ανάγκες της Ελληνικής Τράπεζας περιορίζονται στα €0,3 δισ., και αναμένεται να καλυφθούν με την μετατροπή αξιογράφων σε μετοχές, χωρίς στήριξη από το πρόγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v