G8: Έκκληση για δράσεις κατά φοροδιαφυγής

Οι ηγέτες του G8 ήρθαν την Τρίτη σε συμφωνία για την προώθηση δράσεων κατά της φοροδιαφυγής. Στο επίκεντρο η πραγματική ιδιοκτησία εταιρειών. Για "νέο εργαλείο" που διασφαλίζει φορολογική δικαιοσύνη, μίλησε ο Cameron.

G8: Έκκληση για δράσεις κατά φοροδιαφυγής

Το G8 ήρθε σε συμφωνία για νέα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, του ξεπλύματος χρήματος και της φοροδιαφυγής.

Στη διακήρυξη που υπέγραψαν στη Σύνοδο της Βόρειας Ιρλανδίας, οι ηγέτες των οχτώ μεγαλύτερων οικονομιών τάσσονται υπέρ της ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών και της αλλαγής των κανονισμών που επιτρέπουν σε εταιρείες να μεταφέρουν τα κέρδη σε διάφορες χώρες.

Σε συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της Συνόδου ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, David Cameron, ανέφερε ότι προώθησε "έναν νέο διεθνή μηχανισμό που θα εντοπίζει τα σημεία στα οποία οι πολυεθνικές βγάζουν τα κέρδη τους και πληρώνουν τους φόρους τους, ώστε να μπορούμε να βρούμε και να αποκαλύψουμε όσους δεν πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί".

Όπως μεταδίδουν οι FT, o κ. Cameron υποστήριξε ότι το νέο εργαλείο θα διασφαλίζει "φορολογική δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο".

Ένα από τα σημεία στα οποία εστιάζει το G8, είναι οι πρακτικές απόκρυψης του πραγματικού ιδιοκτήτη μιας εταιρείας (beneficial ownership), οι οποίες δεν επιτρέπουν στις φορολογικές αρχές να εντοπίζουν σε ποιον καταλήγουν τα κέρδη. 

"Οι εταιρείες πρέπει να γνωρίζουν ποιος πραγματικά τις κατέχει και οι φορολογικές και διωκτικές αρχές πρέπει να είναι σε θέση να αποκτούν εύκολα αυτή την πληροφορία" σημειώνεται στην διακήρυξη του G8. 

Αναλυτικά, η διακήρυξη περιλαμβάνει τέσσερα σημεία σύγκλισης για την ανάληψη δράσεων κατά της φοροδιαφυγής: 

1. Οι αρχές σε κάθε χώρα πρέπει να ανταλλάσσουν αυτόματα πληροφορίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. 

2. Οι χώρες πρέπει να αλλάξουν τους κανόνες που επιτρέπουν σε εταιρείες να μεταφέρουν τα κέρδη τους, αποφεύγοντας την καταβολή φόρων.

3. Οι αρχές πρέπει να διαθέτουν στοιχεία για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των εταιρειών (beneficial ownership).

4. Oι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να διαθέτουν τις πληροφορίες και τη δυνατότητα για τη συλλογή των φόρων που τους οφείλονται και οι άλλες χώρες έχουν καθήκον να τις βοηθήσουν. 

Απουσία συγκεκριμένων μέτρων

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ανακοίνωση του G8 δεν περιλαμβάνει μια σαφή δέσμευση για την επίσημη καταγραφή των πραγματικών ιδιοκτητών των εταιρειών, παρά τις πιέσεις από τη βρετανική πλευρά.

Συγκεκριμένα, οι ηγέτες του G8 αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις τους θα συγκροτήσουν σχέδια δράσης για το πως θα συλλέξουν και θα ανταλλάξουν πληροφορίες για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των εταιρειών, δεδομένων των διαφορετικών συνταγματικών συνθηκών σε κάθε χώρα.

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία σημειώνουν ότι θα συνεχίσουν να προασπίζονται ρυθμίσεις για την αποκάλυψη πληροφοριών για τους πραγματικούς δικαιούχους των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της προϋπόθεσης να "αναγνωρίζονται και να επιβεβαιώνονται πληροφορίες για την πραγματική ιδιοκτησία όταν ιδρύεται μια εταιρεία". 

Ο Gavin Hayman, μέλος της οργάνωσης Global Witness, υποστήριξε ότι η ανακοίνωση των ΗΠΑ, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η βρετανική πλευρά. 

"Oι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί κάτι τέτοιο και στο παρελθόν και δεν συνέβη κάτι" σημείωσε. 

Lagarde: Εύσημα σε ηγέτες του G8 

Ο πρωθυπουργός της Bρετανίας, David Cameron και οι ηγέτες του G8 αξίζουν συγχαρητήρια που συμπεριέλαβαν στην ατζέντα της Συνόδου, θέματα που αφορούν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη διαφάνεια, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde.

Η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν αναδειχθεί σε μεγάλους κινδύνους για τα έσοδα των κυβερνήσεων και απειλούν την αξιοπιστία των φορολογικών συστημάτων, πρόσθεσε.

Σε μια εποχή που όλες οι κυβερνήσεις χρειάζονται επιπρόσθετα έσοδα, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή των μέτρων για την αύξηση των εσόδων, υπογράμμισε η κ. Lagarde.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v