Fed:Υποχωρούν οι κίνδυνοι για οικονομία

Διατήρηση του QE στα τρέχοντα επίπεδα ανακοίνωσε η Fed. Βλέπει μείωση ανεργίας και επιτάχυνση ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Πιθανή επιβράδυνση προγράμματος χαλάρωσης το 2013 και λήξη το 2014, προβλέπει ο Bernanke.

Fed:Υποχωρούν οι κίνδυνοι για οικονομία

Η Fed ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα 85 δισ. δολαρίων μηνιαίως.

Οι αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν ότι η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από το μακροπρόθεσμο στόχο του 2%.

Επανέλαβαν ακόμα ότι η ανεργία είναι ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα και υπογράμμισαν τη δέσμευση τους να συνεχίσουν τις αγορές ομολόγων μέχρι να υπάρξει σημαντική βελτίωση στις προοπτικές της αγοράς εργασίας. 

Εκτιμά πτώση ανεργίας το 2014

Ωστόσο, παρουσίασαν μια πιο αισιόδοξη εικόνα για τα ρίσκα όσον αφορά την ανάπτυξη της οικονομίας, τονίζοντας πως οι κίνδυνοι υποχωρούν.

"Η Επιτροπή βλέπει ότι τα καθοδικά ρίσκα στις προοπτικές της οικονομίας και της αγοράς εργασίας έχουν υποχωρήσει από το φθινόπωρο" επισήμανε στην ανακοίνωση της η Fed.

Η Fed αναθεώρησε την πρόβλεψη της για την ανεργία, εκτιμώντας ότι μπορεί να υποχωρήσει ως και το 6,5% το 2014, από το 2015 προηγουμένως. 

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3% το 2014 και το 2015.

Σημειώνεται ότι η Fed δεσμεύεται να διατηρήσει τα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ωσότου το ποσοστό υποχωρήσει κάτω από το 6,5%. Έτσι παρά τη βελτίωση των προβλέψεων, η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed προβλέπει διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων ως το 2015. 

Bernanke: Επιβράδυνση QE το 2013 - Πιθανή λήξη στα μέσα 2014

Oι αξιωματούχοι της Fed εκτιμούν ότι είναι κατάλληλη μια σταδιακή επιβράδυνση του μηνιαίου ρυθμού αγοράς ομολόγων αργότερα μέσα στο 2013, δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Ben Bernanke.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να λήξει στα μέσα του 2014.

Τόνισε ωστόσο ότι η στρατηγική εξόδου της Fed θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές συνθήκες και δεν βασίζεται σε κάποιο προδιαγεγραμμένο σχέδιο.

Αν αυτές βελτιωθούν, η Fed μπορεί να προχωρήσει πιο γρήγορα στην μείωση των αγορών ομολόγων. Αντίθετα αν επιδεινωθούν, η Fed μπορεί να αναβάλλει την επιβράδυνση του προγράμματος χαλάρωσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v