Ecofin: Σκληρό παζάρι για το bail in των τραπεζών

Το μείζον θέμα της εκκαθάρισης τραπεζών επί τάπητος στο Ecofin. Το μοντέλο Κύπρου με bail in καταθετών, οι αρμοδιότητες των εθνικών αρχών και η καραμπόλα με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από ESM. Τα δύο στρατόπεδα.

Ecofin: Σκληρό παζάρι για το bail in των τραπεζών

Ένα από τα πιο καυτά θέματα στη μάχη κατά της τραπεζικής κρίσης στην ευρωζώνη καλούνται να λύσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. που συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο: τους κανόνες με τους οποίους θα αντιμετωπίζονται οι τράπεζες που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, χωρίς να προκληθεί πανικός ούτε στους φορολογούμενους πολίτες αλλά ούτε και στους μετόχους τους.

"Προχωρούμε σε μία πολύ σκληρή διαπραγμάτευση" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Anders Borg συμπληρώνοντας πως κατά την άποψή του η εφαρμογή ενός κανόνα για όλους είναι επικίνδυνη.

Επισημαίνεται ότι η Ε.Ε. την περίοδο 2008-2011 δαπάνησε το αντίστοιχο του ενός τρίτου της οικονομικής της παραγωγής στηρίζοντας τράπεζες, χρησιμοποιώντας κεφάλαια των φορολογουμένων πολιτών, χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίσει με επιτυχία την κρίση. Στην περίπτωση της Ιρλανδίας, μάλιστα, η τραπεζική κρίση λίγο έλειψε να χρεοκοπήσει όλη τη χώρα.

Τα μέλη της Ε.Ε., όμως, είναι διχασμένα ως προς τους κανόνες που πρέπει να ισχύσουν. Ορισμένοι ανησυχούν ότι εάν καθοριστεί ως πρακτική το κούρεμα στους καταθέτες (το μοντέλο Κύπρου) τότε εκείνοι θα τραπούν σε φυγή. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι οι κανόνες θα πρέπει να είναι εξαρχής σαφείς. 

«Είναι η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, έχουμε λοιπόν πολύ χρόνο για να συζητήσουμε» δήλωσε μάλλον χαριτολογώντας ο Olli Rehn.

Το προσχέδιο της Κομισιόν που αποτελεί τη βάση των συζητήσεων συνιστά την επιβολή κλίμακας βάσει της οποίας σε περίπτωση τραπεζικής χρεοκοπίας οι πρώτοι που θα πλήττονται θα είναι οι μέτοχοι, στη συνέχεια οι ομολογιούχοι και τέλος, εάν το θέμα παραμένει ακόμη σημαντικό, οι καταθέσεις που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. Οι κανόνες θα μπορούσαν να γίνουν αυστηρότεροι για τις τράπεζες που θα προστρέξουν στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης.

Η Γερμανία, παράλληλα, επιμένει ότι οι νέοι κανόνες για την εκκαθάριση των τραπεζών θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί προτού τεθεί σε ισχύ η δυνατότητα για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον ESM. Μόλις χθες, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν επί της αρχής αυτή τη δυνατότητα, δηλώνοντας ότι ο ESM θα εξοπλιστεί με 60 δισ. ευρώ γι' αυτόν τον σκοπό, στα οποία όμως οι τράπεζες θα έχουν πρόσβαση υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Εάν υπάρξει τελική συμφωνία, τότε οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν στις αρχές του 2015.

Η Ε.Ε., όμως, είναι διχασμένη σε δύο στρατόπεδα. Η Σουηδία, η Βρετανία και η Γαλλία δηλώνουν ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν τον τελικό λόγο για τον τρόπο εκκαθάρισης των τραπεζών. Στον αντίποδα, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία θέλουν κοινούς κανόνες για όλους.

Η Σουηδία, μάλιστα, δηλώνει ανυποχώρητη στις θέσεις της. Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, ο κ. Borg δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για ενιαίους κανόνες εάν οι υπουργοί Οικονομικών δεν δεχθούν περισσότερες εξουσίες για τις εθνικές αρχές. «Ο τρέχων συμβιβασμός δεν είναι ικανοποιητικός» δήλωσε ζητώντας δραστική αύξηση στα περιθώρια διαχείρισης από τις εθνικές κυβερνήσεις. «Ίσως το λύσουμε αυτό σήμερα, ίσως μία άλλη ημέρα» δήλωσε ο Σουηδός ΥΠΟΙΚ εντείνοντας τις πιέσεις.
 

Από την άλλη πλευρά, το Παρίσι δείχνει διατεθειμένο για υποχωρήσεις. «Η Γαλλία θέλει ευελιξία, αλλά είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει σε κάποια όρια» δήλωσε ο Pierre Moscovici και συμπλήρωσε: «Τίποτα δεν είναι ανυπέρβλητο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v