Πορτογαλία: Θα συνεχίσει τις δημοπρασίες ομολόγων

Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα θα συνεχίσει τις δημοπρασίες ομολόγων το 2013. Αναγκαία η στήριξη από ΕΕ για την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, τόνισε.

Πορτογαλία: Θα συνεχίσει τις δημοπρασίες ομολόγων

Η Πορτογαλία θα συνεχίσει τις δημοπρασίες ομολόγων το 2013 και θα πουλήσει χρέος σε ιδιώτες αποταμιευτές, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Vitor Gaspar. 

"Θα συνεχίσουμε το 2013 την πρακτική της έκδοσης ομολόγων μέσω δημοπρασιών" ανέφερε ο κ. Gaspar.

Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία επέστρεψε στις αγορές ομολόγων τον περασμένο μήνα, με την έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου. 

Ωστόσο το κόστος δανεισμού έχει σημειώσει σημαντική άνοδο από τότε. Στη δημοπρασία του Μαϊου η απόδοση ανήλθε στο 5,65%, ενώ αυτή την στιγμή κινείται κοντά στο 6,9%. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Gaspar υποστήριξε ακόμα ότι η Λισαβόνα ενδέχεται να πραγματοποιήσει swap ομολόγων για να διαχειριστεί το προφίλ του χρέους της και ότι θα πουλήσει μακροπρόθεσμο χρέος σε ιδιώτες αποταμιευτές για να "διευρύνει το εύρος των επιλογών που είναι διαθέσιμες για τους Πορτογάλους αποταμιευτές". 

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι για να επιτύχει η χώρα την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, χρειάζεται την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της. 

"Ακόμα χρειαζόμαστε τις κατάλληλες συνθήκες για να διασφαλίσουμε μια σταθερή και κανονική χρηματοδότηση μετά τον Ιούνιο του 2014. Οι προοπτικές για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας είναι ευνοϊκές, αλλά θα εξαρτηθούν και από την διαθεσιμότητα των Ευρωπαϊκών μηχανισμών ασφάλειας και αλληλεγγύης" τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v