Έρευνα για την χρήση παραγώγων από το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας ξεκινούν οι εισαγγελικές αρχές της χώρας, καθώς έρευνα που φέρουν στο φως οι Financial Times, αποκαλύπτει ότι η χώρα αντιμετωπίζει δυνητικές ζημίες ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ από τα παράγωγα συμβόλαια που αναδιοργάνωσε στο κορύφωμα της πιστωτικής κρίσης. Ο Nello Rossi, αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της Ιταλίας δήλωσε στους Financial Times ότι θα ξεκινήσει έρευνα και πως θα συναντηθεί με αξιωματούχους από τους κορυφαίους θεσμούς της χώρας που εμπλέκονται στην υπόθεση, την κεντρική τράπεζα, το υπουργείο Οικονομικών και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Τόνισε πάντως, ότι προς το παρόν δεν πρόκειται για ποινική έρευνα.
Στην 29σέλιδη έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, εμφανίζονται με όλες τις λεπτομέρειες οι αναδιοργανώσεις χρεών της Ιταλίας και τα ανοίγματα στο πρώτο εξάμηνο του 2012, όπου περιλαμβάνεται η αναδιοργάνωση οκτώ παραγώγων συμβολαίων με ξένες τράπεζες με πλασματική συνολική αξία ύψους 31,7 δισ. ευρώ. Οι FT παραθέτουν δηλώσεις εμπειρογνωμόνων, που αναφέρουν ότι η αναδιοργάνωση επέτρεψε στην Ιταλία να παρατείνει σε μεγαλύτερη περίοδο τις πληρωμές προς ξένες τράπεζες, σε ορισμένες περιπτώσεις με δυσμενέστερους όρους για την Ρώμη.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει κατά πόσον η κεντρική τράπεζα γνώριζε τον δυνητικό κίνδυνο για την Ιταλία από τις ζημίες στα παράγωγα.
Στην έκθεση του Υπουργείου δεν προσδιορίζονται οι πιθανές απώλειες από τα συμβόλαια, αλλά τρεις ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που μίλησαν στους FT υπολόγισαν τις ζημίες με βάση τις τιμές στην αγορά στις 20 Ιουνίου και κατέληξαν ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει δυνητικές ζημίες 8 δισ. ευρώ περίπου σήμερα, που είναι ένα αναπάντεχα υψηλό μέγεθος σε σχέση με μια πλασματική αξία ύψους 31,7 δισ. ευρώ, όπως τονίζει το έντυπο.
Ο κ.Rossi θα έχει τη συνδρομή της οικονομικής αστυνομίας στην έρευνα του. Σύμφωνα με τους FT, ήδη αξιωματούχοι της οικονομικής αστυνομίας επισκέφθηκαν τον Οργανισμό Διαχείρισης Χρέους της Ιταλίας για να ζητήσουν στοιχεία με εντολή του Corte dei Conti, του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού.
Ο πολιτικός κόσμος της χώρας εκτιμά ότι η έρευνα ενδέχεται να ρίξει φως στο πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών της χώρας διαχειρίζεται το δημόσιο χρέος. Το υπουργείο Οικονομικών άλλωστε, επικαλέστηκε λόγους εμπορικού απορρήτου για τη μη δημοσιοποίηση των συμβολαίων σε παράγοντα.
«Η δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας είναι σαν τη συνταγή για την Coca Cola. Είναι μυστική» σχολιάζει ο Renato Brunetta μιλώντας στους Financial Times, εκπρόσωπος του κόμματος Λαός της Ελευθερίας για οικονομικά θέματα, που στηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό του Enrico Letta και συμπλήρωσε: «Υπάρχει απόλυτη αδιαφάνεια στο υπουργείο Οικονομικών»