Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Διπλή υποβάθμιση από Fitch και S&P

Η Fitch και η S&P υποβάθμισαν την αξιολόγηση της Κύπρου, μετά την χθεσινή ανακοίνωση για την ανταλλαγή ομολόγων 1 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι προσωρινά δεν θα δέχεται ως collateral κρατικά κυπριακά ομόλογα.

Κύπρος: Διπλή υποβάθμιση από Fitch και S&P

Μπαράζ υποβαθμίσεων δέχθηκε η Κύπρος την Παρασκευή, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης για ανταλλαγή ομολόγων 1 δισ. ευρώ. 

Ειδικότερα η Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (IDR) της Κύπρου σε τοπικό νόμισμα σε "Restricted Default" από "CCC", μετά την επιβεβαίωση από την κυπριακή κυβέρνηση ότι ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή ομολόγων που υπόκεινται στο εγχώριο δίκαιο.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η υποβάθμιση σε "RD" αντανακλά την εκτίμηση πως η ανταλλαγή ομολόγων αποτελεί με βάση τα κριτήρια του μια "επώδυνη ανταλλαγή χρέους" (Distressed Debt Exchange).

Ειδικότερα, η Fitch σημειώνει ότι η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να ανταλλάξει ομόλογα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, τα οποία λήγουν το επόμενο διάστημα, με νέα ομόλογα μακροχρόνιας διάρκειας, αποτελεί "επώδυνη ανταλλαγή χρέους", καθώς η επιμήκυνση της ωρίμανσης αντανακλά μια σημαντική μείωση για τους ομολογιούχους. 

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι υποβάθμισε μόνο τα ομόλογα εγχώριου δικαίου και επιβεβαίωσε όλα τα υπόλοιπα σε "CCC".

Ως εκ τούτου, ότι από τη στιγμή που τα ομόλογα ξένου δικαίου δεν επηρεάστηκαν από την ανταλλαγή, το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο σε ξένο νόμισμα επιβεβαιώθηκε στο "B-" με αρνητικό outlook, σημειώνει η Fitch.

S&P: Υποβάθμισε την Κύπρο σε "SD"

Την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου σε "Selective Default" από "CCC" υποβάθμισε και η Fitch.

Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η υποβάθμιση ακολουθεί την ανταλλαγή ομολόγων εγχώριου δικαίου 1 δισ. ευρώ για νέα ομόλογα με μεγαλύτερη ωρίμανση.

"Κατά τη γνώμη μας, η ανταλλαγή αλλάζει ουσιαστικά τους όρους του επηρεαζόμενου χρέους και αποτελεί αυτό που κρίνουμε με βάση τα κριτήρια μας ως επώδυνη ανταλλαγή" σημειώνει η S&P στην ανακοίνωση που εξέδωσε. 

Η S&P επισημαίνει ότι μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 1 Ιουλίου, οι πιέσεις στην ρευστότητα θα περιοριστούν και θα αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Κύπρου σε ξανά σε "CCC+".

EKT: Δεν δέχεται ως collateral κρατικά κυπριακά ομόλογα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να αποσύρει προσωρινά την "εγκυρότητα" των εργαλείων χρέους που εκδίδει ή εγγυάται η Δημοκρατία της Κύπρου για την χρησιμοποίηση τους ως collateral στις λειτουργίες του ευρωσυστήματος, αναφέρει σε ανακοίνωση η ΕΚΤ.

Η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Δημοκρατίας της Κύπρου, ως αποτέλεσμα των συναλλαγών που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου στις 27 Ιουνίου του 2013.

Ακολουθώντας τις εγκαθιδρυμένες διαδικασίες, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα εξετάσει ξανά την πιθανή εγκυρότητα των εργαλείων χρέους που εκδίδει ή εγγυάται η Δημοκρατία της Κύπρου, μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω συναλλαγών.

Οι ανάγκες ρευστότητας μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις εθνικές τράπεζες της χώρας με βάση τις υφιστάμενες διαδικασίες του ευρωσυστήματος. Καλωσορίζουμε τις προσπάθειες της Κύπρου να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στην ευημερία εντός του πλαισίου του προγράμματος, αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v