Κίνα: Προβληματίζει η επιβράδυνση της βιομηχανίας

Απότομη η μείωση των δεικτών ΡΜΙ για τη δραστηριότητα του κλάδου μεταποίησης. Η μεγαλύτερη μείωση του τελευταίου έτους. Αναμένεται νέα επιδείνωση τους επόμενους μήνες, στον απόηχο και της αιφνιδιαστικής κρίσης ρευστότητας.

Κίνα: Προβληματίζει η επιβράδυνση της βιομηχανίας

Έντονος ο προβληματισμός για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Δύο ξεχωριστές έρευνες αποτυπώνουν σημαντική επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση δεν προχωρά σε μέτρα ώθησης της οικονομίας.

Ο επίσημος δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ μειώθηκε τον Ιούνιο στο 50,1 από 50,8 το Μάιο. Ο αντίστοιχος δείκτης της HSBC μειώθηκε στο 48,2 (που είναι και περιοχή συρρίκνωσης δραστηριοτήτων) από 49,2 το Μάιο.

«Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της μείωσης, αναφέρω ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση του τελευταίου έτους» αναφέρει ο Ding Shuang, της Citi και συμπληρώνει: «Αυτή είναι η εικόνα της αδύναμης ζήτησης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό»

Επισημαίνεται ότι όλο τον προηγούμενο μήνα η Κίνα βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπη με μία κρίση ρευστότητας που ώθησε τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς σε επίπεδα ρεκόρ. Δεδομένου ότι χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα μέχρις ότου μεταδοθούν οι επιπτώσεις από το πάγωμα της διατραπεζικής αγοράς στην πραγματική οικονομία, οι αναλυτές προβλέπουν νέα επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών στην Κίνα από τον Ιούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v