Αίγυπτος: Τελεσίγραφο από στρατό σε Μόρσι

Ο αιγυπτιακός στρατός έδωσε διορία δύο ημερών στους πολιτικούς για εξεύρεση λύσης. Παραιτήθηκαν τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης Μόρσι. Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.

Αίγυπτος: Τελεσίγραφο από στρατό σε Μόρσι

Διορία 48 ωρών για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα του λαού, έδωσε τη Δευτέρα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας ο επικεφαλής των αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων, στρατηγός Αμντέλ Φάταχ αλ - Σίσι, λέγοντας ότι οι πολίτες εξέφρασαν με ξεκάθαρο τρόπο τη βούληση τους να παραιτηθεί ο πρόεδρος Μοχαμάντ Μόρσι.

Σε διάγγελμα του προς τον αιγυπτιακό λαό, ο επικεφαλής του αιγυπτιακού στρατού προειδοποίησε ότι το έθνος βρίσκεται σε κίνδυνο και ότι αν χαθεί περισσότερος χρόνος θα βαθύνει ακόμα περισσότερο η πολιτική διαίρεση, ζητώντας από τους πολιτικούς να συμφωνήσουν σε ένα ολοκληρωμένο "οδικό χάρτη" για τη χώρα.

Ο ίδιος τόνισε ότι αν οι πολιτικοί δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν εντός 48 ωρών, ο στρατός θα παρουσιάσει τον δικό του "οδικό χάρτη".

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του στρατηγού αλ - Σίσι, πέντε στρατιωτικά ελικόπτερα πέταξαν πάνω από το Κάιρο, ανεμίζοντας την σημαία της Αιγύπτου, με το πλήθος που συνεχίζει τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ να ζητωκραυγάζει και να τραγουδά τον εθνικό ύμνο.

Λίγη ώρα αργότερα, το γραφείο του Μόρσι ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος συναντήθηκε με τον στρατηγό Σίσι και τον πρωθυπουργό Χισάμ Καντίλ, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Παραιτήθηκαν τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης

Νωρίτερα τη Δευτέρα τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης Μόρσι υπέβαλαν την παραίτηση τους, μια μέρα μετά τις διαδηλώσεις της Κυριακής και λίγες ώρες αφότου πραγματοποιήθηκε επιδρομή στα κεντρικά γραφεία των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο. 

"Τέσσερις υπουργοί υπέβαλαν την παραίτηση τους σήμερα" ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μόρσι.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Αιγύπτιος αξιωματούχος δεν ανέφερε τους λόγους της παραίτησης, αλλά σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων οι υπουργοί σκέφτονταν να παραιτηθούν σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους διαδηλωτές. 

Πρόκειται για τους υπουργούς Τουρισμού, Επικοινωνίας και Τεχνολογίας, Νομικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή, εκατομμύρια διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους της χώρας απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Μόρσι.

Με εξαίρεση τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στην περιοχή έξω από τα κεντρικά γραφεία των Αδελφών Μουσουλμάνων και σε κάποιες μικρότερες πόλεις της Αιγύπτου, οι διαδηλώσεις στο Κάιρο ήταν ειρηνικές. 

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ ο αριθμός των τραυματιών φτάνει τους 781.

Πέντε εκ των νεκρών πυροβολήθηκαν σε πόλεις νότια του Καΐρου. Οχτώ ακόμα σκοτώθηκαν εξαιτίας πυροβολισμών κατά τη διάρκεια επίθεσης στα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε προάστιο της πρωτεύουσας, αναφέρουν ιατρικές πηγές.

Το αιγυπτιακό πρακτορείο Ειδήσεων, ΜΕΝΑ, ανέφερε ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο εξαιτίας τραυματισμών που έφεραν από σκάγια καραμπίνας και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v