Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίγυπτος: O στρατός καθαίρεσε τον Μόρσι

Ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναλαμβάνει προσωρινά επικεφαλής της Αιγύπτου. Κυβέρνηση τεχνοκρατών και αναστολή Συντάγματος ανακοίνωσε ο Στρατηγός Αλ Σίσι. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους του Καϊρου.

Αίγυπτος: O στρατός καθαίρεσε τον Μόρσι

Το Σύνταγμα της Αιγύπτου έχει προσωρινά ανασταλεί και ο Μ. Μόρσι δεν είναι πλέον πρόεδρος της χώρας δήλωσε ο αρχηγός των Αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων Στρατηγός Αμπτέλ Αλ Σϊσι σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε προς τον Αιγυπτιακό λαό, μεταδίδει το Reuters.

Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναλαμβάνει προσωρινά επικεφαλής της χώρας μέχρι να πραγματοποιηθούν εκλογές. Έως τότε η χώρα θα αποκτήσει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, ενώ επιτροπή αποτελούμενη από ειδικούς θα αναλάβει να μελετήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο Αλ Σίσι δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις έχουν έρθει σε συμφωνία με θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες για έναν "Oδικό Xάρτη" που θα αφορά την επόμενη ημέρα για την Αίγυπτο.

«Ο στρατός παρενέβη γιατί η στάση του προέδρου ήταν κατά του λαϊκού αισθήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ Σίσι στο μήνυμά του. «Η πολιτική λύση θα περιλαμβάνει όλους, με σκοπό τη συνοχή της αιγυπτιακής κοινωνίας. Θα συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Η λύση που θα βρεθεί θα είναι προσωρινή. Ο στρατός θα δώσει τις εγγυήσεις για να εξασφαλιστεί η συνταγματική νομιμότητα. Όλοι οι Αιγύπτιοι πρέπει να είναι υπερήφανοι. Οι ένοπλες δυνάμεις θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Η αστυνομία, ο στρατός, οι δικαστές θα πάρουν μέτρα ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού», είπε. 

Το απόγευμα εκατοντάδες Αιγύπτιοι στρατιώτες πραγματοποίησαν παρέλαση σε κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας κοντά στο προεδρικό μέγαρο, την ώρα που σύμβουλος του Μόρσι δήλωνε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πραξικόπημα.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων, Ουάλιντ αλ - Χαντάτ, έγραψε στο λογαριασμό του στο tweeter ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πραξικόπημα και ότι άρματα μάχης έχουν κάνει την εμφάνιση τους στους δρόμους του Καϊρου.

Εν τω μεταξύ, στρατιωτικές πηγές σημείωσαν ότι έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον πρόεδρο Μοχαμάντ Μόρσι και άλλες ηγετικές μορφές του κόμματος των Αδελφών Μουσουλμάνων. 

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι ο αιγυπτιακός στρατός έχει περιφράξει με συρματοπλέγματα το κτίριο στο οποίο βρίσκεται ο πρόεδρος Μόρσι και έχει παρατάξει στρατιώτες και άρματα μάχης για να εμποδίσει τους υποστηρικτές του να πλησιάσουν.

Ο στρατός εξέδωσε νωρίτερα επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι προστατεύει την περιοχή και διέψευσε δημοσιεύματα για επίθεση ενάντια στους υποστηρικτές του κ. Μόρσι.

Η εφημερίδα Al-Ahram μετέδωσε στην ιστοσελίδα της ότι ο στρατός ανακοίνωσε στον κ. Μόρσι στις 7 ώρα Ελλάδας ότι έχει πάψει να είναι ο αρχηγός του κράτους.

Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη καθώς εκατοντάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ υποστηρικτές του προέδρου Μόρσι πραγματοποιούν μεγάλη διαδήλωση σε άλλο σημείο του Καϊρου. 

Σημειώνεται ότι ο Μ. Μόρσι είχε απαντήσει στο τελεσίγραφο του στρατού ότι αρνείται να παραιτηθεί, αντιπροτείνοντας τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.

Ποινή φυλάκισης ενός έτους στον πρωθυπουργό

Δικαστήριο της Αιγύπτου επικύρωσε την Τετάρτη ποινή φυλάκισης ενός έτους στον πρωθυπουργό Χισάμ Καντίλ και τον διέταξε να παραιτηθεί από τα καθήκοντα του, ανέφερε δικαστική πηγή στο Reuters.

Η ποινή είχε επιδοθεί στον κ. Καντίλ τον Απρίλιο, γιατί δεν είχε εφαρμόσει απόφαση δικαστηρίου για την επανακρατικοποίηση εταιρείας.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v