S&P: Οι κυβερνήσεις έχουν περιθώριο για διάσωση τραπεζών

Αν και η συμφωνία εμφανίζει τα bail-ins ως τον κανόνα, αντί για την εξαίρεση, φαίνεται πως οι κυβερνήσεις διατηρούν τη νομική δυνατότητα να επανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες από πόρους των φορολογουμένων, σχολιάζει η S&P.

S&P: Οι κυβερνήσεις έχουν περιθώριο για διάσωση τραπεζών
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην ΕΕ στις 27 Ιουνίου αναφορικά με την εκκαθάριση των τραπεζών δίνει στις εθνικές κυβερνήσεις σημαντική ευελιξία ώστε να αποφασίσουν από μόνες τους το πώς θα προχωρήσουν στην εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών, σχολιάζει η Standard & Poor's.

Όπως επισημαίνει, αν και η συμφωνία εμφανίζει τα bail-ins ως τον κανόνα, αντί για την εξαίρεση, ωστόσο φαίνεται πως οι κυβερνήσεις διατηρούν την νομική δυνατότητα να επανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες από πόρους των φορολογουμένων χωρίς να επιβάλουν απώλειες στους πιστωτές πρώτης εξασφάλισης.

Σημειώνει επίσης πως το εργαλείο του bail in δεν είναι πιθανό να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το 2018, παρά τις εκκλήσεις από ορισμένα κράτη μέλη που ζητούν το θέμα να προχωρήσει γρήγορα. Ωστόσο, ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν ήδη εξουσίες για bail-in, στο πλαίσιο της υπάρχουσας εθνικής τους νομοθεσίας.

Η Standard & Poor's διατηρεί την εκτίμησή της ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με επαρκή χρηματοοικονομική δυνατότητα πιθανότατα θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους πιστές πρώτης εξασφάλισης των συστημικών τραπεζών, τουλάχιστον μέχρις ότου οι οικονομίες και οι τραπεζικοί ισολογισμοί ανακάμψουν και οι δομικές μεταρρυθμίσεις κάνουν καταστήσουν πιο εύκολη την εκκαθάριση των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v