Nomura: Γιατί η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα

Δύο σενάρια για το πολιτικό μέλλον της Λισσαβόνας και δύο καίριες διαφορές ανάμεσα στην Πορτογαλία του σήμερα και την Ελλάδα των περσινών εκλογών. Γιατί ούτε το χειρότερο πορτογαλικό σενάριο δεν μπορεί να συγκριθεί με την ελληνική «απειλή.»

Nomura: Γιατί η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα

Δύο σενάρια για τις εξελίξεις στην Πορτογαλία μετά το ξέσπασμα της νέας πολιτικής κρίσης λόγω παραίτησης δύο υπουργών στην χώρα, μελετά ο οίκος Nomura, υπογραμμίζοντας παράλληλα σε έκθεσή του τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην πορτογαλική και την ελληνική πολιτική κατάσταση.

Τα δύο σενάρια που μελετά ο οίκος εστιάζονται στις διεξαγωγή ή μη πρόωρων εκλογών.

Στο σενάριο της μη διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, η Nomura αναφέρει ότι οι Χριστιανοδημοκράτες (το κόμμα PSD του πρωθυπουργού Passos Coelho), διαθέτει 108 βουλευτές από τους 230 και το δεξιό Λαϊκό Κόμμα CDS-PP διαθέτει 24. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας με το CDS-PP να απέχει σε κρίσιμες ψηφοφορίες και, πράγματι, ιστορικά αυτό συμβαίνει συχνά στην πολιτική της χώρας. Ωστόσο αυτή την στιγμή το λαϊκό CDS-PP δεν έχει να κερδίσει πολιτικά από μια τέτοια εξέλιξη και η πιθανότερη κατάληξη του σεναρίου χωρίς πρόωρες εκλογές είναι ένας ευρύς ανασχηματισμός που θα δώσει περισσότερες εξουσίες στο CDS-PP.

Στο σενάριο της διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών, το Σοσιαλιστικό Κόμμα προβλέπεται να επικρατήσει με μεγάλο περιθώριο 7-10 ποσοστιαίων μονάδων. Ωστόσο δύσκολα θα λάβει ένα ποσοστό που θα του εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία κι αυτό σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι είτε μια κυβέρνηση μειοψηφίας όπως η Σοσιαλιστική κυβέρνηση του 2009 είτε το Λαϊκό Κόμμα θα συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές, όπως κάνει μέχρι σήμερα με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Υπάρχει κι μια πιο ακραία προοπτική, που είναι μια συνεργασία των Σοσιαλιστών με πιο ριζοσπαστικά  κόμματα όπως οι Κομμουνιστές/Πράσινοι ή ο Αριστερός Συνασπισμός.

Σχολιάζοντας τους συνεχείς παραλληλισμούς της πορτογαλικής κατάστασης με την ελληνική κατάσταση πριν τις περσινές εκλογές, η Nomura τονίζει υπάρχουν δύο σημαντικές διαφορές.

1) Ο πιθανός νικητής των εκλογών, το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν είναι ακραίο όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν και έχει υιοθετήσει αντι-μνημονιακές θέσεις, μοιάζει περισσότερο με την Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά, πριν η παράταξη κάνει την στροφή 180 μοιρών αρχικά με την κυβέρνηση Παπαδήμου και στην συνέχεια με τις διπλές εκλογές του Μαΐου/Ιουνίου. Σίγουρα παντως δεν ομοιάζει σε τίποτα με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε σε σύγκρουση με τους πιστωτές.

2) Η δημοσιονομική θέση της χώρας είναι πιο «άνετη» από της Ελλάδας πέρσι, καθώς υπάρχει αρκετό ρευστό για να χρηματοδοτείται το κράτος μέχρι τον Μάιο 2014 τουλάχιστον, ενώ οι μεγάλες αποπληρωμές ομολόγων έρχονται τον Ιούνιο 2014.

Με δυο λόγια, ο οίκος εκτιμά ότι ακόμη και στην αντίξοη κατάληξη των πρόωρων εκλογών, το πιθανό αποτέλεσμα μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών, απέχει μακράν από το σοκ που θα προκαλούσε μια επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα στις περσινές εκλογές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v