Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίγυπτος: Συνελήφθη ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Οι αρχές της Αιγύπτου συνέλαβαν τον ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ξεκίνησε δικαστική έρευνα σε βάρος του Μόρσι. Ορκίστηκε ο ενδιάμεσος ηγέτης της Αιγύπτου. Αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τη λέξη "πραξικόπημα" o Ομπάμα.

Αίγυπτος: Συνελήφθη ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν τον ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπαντιέ, και εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για άλλα 300 στελέχη του κινήματος.

Συγκεκριμένα, στρατιωτικές πηγές ανέφεραν στο Associated Press και στο Reuters ότι ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων συνελήφθη την Τετάρτη σε παραλιακή πόλη κοντά στα σύνορα της Λιβυής.

Eν τω μεταξύ, οι δικαστικές αρχές της Αιγύπτου ξεκίνησαν έρευνα σε βάρος του πρώην προέδρου της χώρας Μοχαμάντ Μόρσι και άλλων δεκαπέντε στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για προσβολή του δικαστικού σώματος. 

Νωρίτερα την Πέμπτη, ορκίστηκε ο νέος ηγέτης της Αιγύπτου. Ο Αντλί Μανσούρ αντικαθιστά τον Μόρσι ως επικεφαλής του κράτους, ένα πρώτο βήμα σε έναν ειρηνικό δρόμο προς την διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, όπως ευελπιστεί ο αιγυπτιακός στρατός.

Ο αιγύπτιος δικαστής Μανσούρ, που προ ολίγου ορκίστηκε επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, είναι πλέον ο ενδιάμεσος επικεφαλής του Αιγυπτιακού κράτους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κρατικής εφημερίδας Al-Ahram, δήλωσε πως η Μουσουλμανική Αδελφότητα "είναι μέρος του έθνους" και την κάλεσε "να συνεισφέρει στο χτίσιμο του έθνους".

Σημειώνεται ότι ο Μόρσι και αρκετοί ηγέτες του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας παραμένουν υπό κράτηση από τις υπηρεσίες ασφαλείας. 

Οι αιγυπτιακές εφημερίδες χαιρέτισαν σήμερα την ανατροπή του Μόρσι, χαρακτηρίζοντάς την θρίαμβο για τους Αιγύπτιους, παρά το γεγονός ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα κέρδισε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις πριν από μόλις ένα έτος.

Ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες δυνάμεις δεν καταδίκασαν την απομάκρυνση του Μόρσι ως πραξικόπημα. Η παρέμβαση του στρατού είχε την υποστήριξη εκατομμυρίων Αιγυπτίων, συμπεριλαμβανομένων των φιλελεύθερων ηγετών και θρησκευτικών προσωπικοτήτων, που αναμένουν τη διεξαγωγή νέων εκλογών στο πλαίσιο ενός νέου συντάγματος.

Όμως, την ώρα που τεράστια πλήθη έκανα πάρτι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, χαιρετίζοντας τη «δεύτερη επανάσταση», οι ισλαμιστές φοβούνται την επιβολή μέτρων όπως αυτά που είχαν επιβληθεί με το παλαιό καθεστώς.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στους δρόμους. Παράλληλα, τηλεοπτικοί σταθμοί που τάσσονταν υπέρ του Μόρσι τέθηκαν εκτός αέρα. 

Ο ίδιος ο Μόρσι μεταφέρθηκε στο υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ οι σύμβουλοί του κρατούνταν στα στρατόπεδα της Δημοκρατικής Φρουράς.

Η πτώση που πρώτου εκλεγμένου ηγέτη που προέκυψε από τις επαναστάσεις της Αραβικής Άνοιξης εγείρει ερωτήματα αναφορικά με το μέλλον του πολιτικού Ισλάμ. Ήδη εκφράζονται ανησυχίες μήπως η ανατροπή του Μόρσι έχει επιπτώσεις στην Τυνησία, η οποία έχει πλέον και το δικό της κίνημα Tamarod, που ζητά να τερματιστεί η ισλαμικού χαρακτήρα κυβέρνηση στη χώρα.

Η αντίστροφη μέτρηση

Το ρολόι άρχισε να μετρά αντίστροφα για τον Μόρσι όταν εκατομμύρια Αιγύπτιοι βγήκαν στους δρόμους την Κυριακή, απαιτώντας την παραίτησή του. Κατηγόρησαν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ότι έκλεψε την επανάσταση, περιχαρακώνοντας τη δύναμή της και αποτυγχάνοντας να αναζωογονήσει την οικονομία.
Αυτό έδωσε στον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, τον Στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Σισί, ο οποίος ήδη είχε τις επιφυλάξεις του αναφορικά με την κατάσταση του κράτους υπό τον Μόρσι, τη δικαιολογία να κάνει πραγματικότητα «τη θέληση του λαού» και να απαιτήσει από τον πρόεδρο της χώρας είτε να μοιραστεί την εξουσία είτε να αποχωρήσει από τη θέση του.

Οι ΗΠΑ και οι άλλοι σύμμαχοι της Δύσης επίσης άσκησαν πιέσεις στον Μόρσι να ανοίξει την κυβέρνησή του σε μεγαλύτερο μίγμα ιδεών.

Ο Μόρσι υπερασπιζόταν την εκλογική του νομιμοποίηση με δηλώσεις του στα τηλεοπτικά κανάλια. Έλεγχε ότι οι φιλελεύθεροι αντίπαλοί τους «δεν ξέρουν να χάνουν», ενώ οι ηγέτες των φιλελευθέρων είπαν πως ο Μόρσι «έχει χάσει το μυαλό του». Η αντιπολίτευση συναντήθηκε με τον αλ Σισί για να συμφωνήσουν σε έναν χάρτη για τη συνέχεια. Αυτός θα είχε στόχο το ξεκαθάρισμα μιας σειράς μπερδεμένων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή από τότε που ανετράπη ο Μουμπάρακ.

Το σύνταγμα ανεστάλη. Ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντί Μανσούρ θα αναλάβει την προεδρία της χώρας (θα ορκιστεί στις 10 π.μ. τοπική ώρα). Στη συνέχεια θα σχηματιστεί μια τεχνοκρατική ενδιάμεση κυβέρνηση, καθώς και ένα συμβούλιο για την εθνική συμφιλίωση, ενώ θα υπάρξει αναθεώρηση του συντάγματος και θα κανονιστεί η διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Στον «οδικό χάρτη» ωστόσο δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των διαπραγματευτών των φιλελευθέρων, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, το σχέδιο «θα συνεχίσει την επανάσταση» του 2011. Πολλοί ελπίζουν ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη εκλογική επιτυχία από την περυσινή, όπου οι οργανώσεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κυριάρχησαν στις εκλογές.

Η ικανότητα της Αδελφότητας να δώσει αγώνα στις εκλογές, όμως, μπορεί να περιοριστεί λόγω της σύλληψης των ηγετών της, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της υποκίνησης σε βία. Κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο Μόρσι, ενώ σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 300 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Άλμα στο χρηματιστήριο 

Άλμα 7,3% στο χρηματιστήριο του Καΐρου και κάθετη πτώση στα CDS μετά την ορκωμοσία του Αντλι Μανσούρ στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Συγκεκριμένα, τα CDS μειώθηκαν κατά 80 μονάδες βάσης στις 816 μονάδες βάσης. Επισημαίνεται ότι στις αρχές της εβδομάδας, τα CDS είχαν ξεπεράσει τις 900 μονάδες βάσης.

Το χρηματιστήριο του Καΐρου αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, ο δείκτης EGX30 έκλιεσε με άνοδο 7,31%στις 5.334 μονάδες. Νωρίτερα, το χρηματιστήριο προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας για 30 λεπτά για να περιοριστεί η αστάθεια, όπως επιβάλει ο εσωτερικός του κανονισμός

Οι διεθνείς αντιδράσεις


Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν απηύθυνε έκκληση για ταχεία επιστροφή της πολιτικής εξουσίας στον λαό, για αυτοσυγκράτηση και για σεβασμό των πολιτικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, δεν καταδίκασε την ενέργεια του στρατού. «Πολλοί Αιγύπτιοι στις διαδηλώσεις έχουν εκφράσει τη βαθιά αγανάκτησή τους και τη νόμιμη ανησυχία τους... Την ίδια ώρα, η παρέμβαση του στρατού στις υποθέσεις οποιουδήποτε κράτους αποτελεί εστία ανησυχίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η κυβέρνηση του οποίου παρέχει 1,3 δισ. δολάρια ετησίως στον αιγυπτιακό στρατό, εξέφρασε την ανησυχία του για την απομάκρυνση του Μόρσι και ζήτησε ταχεία επιστροφή σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, όμως και αυτός δεν καταδίκασε τη στρατιωτική κίνηση.
«Σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας, περιμένουμε πως ο στρατός θα διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα όλων των Αιγυπτίων προστατεύονται, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος της ειρηνικής συνάθροισης, της δίκαιης μεταχείρισης και της ελεύθερης και δίκαιης δίκης στα πολιτικά δικαστήρια», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Ομπάμα κάλεσε τις νέες αρχές να αποφύγουν τις αυθαίρετες συλλήψεις και δήλωσε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες θα εξετάσουν εάν οι στρατιωτικές ενέργειες θα οδηγήσουν σε επιβολή κυρώσεων.

Ταχεία επιστροφή στη δημοκρατική διαδικασία ζήτησε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Κάθριν Άστον, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αυτό θα πρέπει να σημαίνει «ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και έγκριση ενός συντάγματος».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v