Νέες μαζικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο

Η «αντιπολίτευση» διοργάνωσε διαδηλώσεις στην Πλατεία Ταχρίρ όπου έχουν κατασκηνώσει ομάδες διαδηλωτών κατά του Μόρσι και ενώνουν τις δυνάμεις τους με άλλους που συγκεντρώνονται εκεί.

Νέες μαζικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο

Nέες μαζικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο από οπαδούς αλλά και αντιπολιτευόμενους του Μ. Μόρσι την Κυριακή, ενώ γρίφος παραμένει το πρόσωπο που θα αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας.

Μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας διαδήλωσαν έξω από το μέρος που φέρεται να κρατείται ο πρώην πρόεδρος Μ. Μόρσι. Φώναζαν ότι «δεν θα αποχωρήσουν αν ο Μόρσι δεν επιστρέψει στην προεδρία και θα πεθάνουν σαν μάρτυρες».

Η «αντιπολίτευση» διοργάνωσε διαδηλώσεις στην Πλατεία Ταχρίρ όπου έχουν κατασκηνώσει ομάδες διαδηλωτών κατά του Μόρσι και ενώνουν τις δυνάμεις τους με άλλους που συγκεντρώνονται εκεί. Η κατάσταση παραμένει σχετικά τεταμένη με επεισόδια και μικροσυγκρούσεις σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, ενώ η έκρηξη βίας προκάλεσε τον θάνατο 37 ατόμων σε 24 ώρες.

Εν τω μεταξύ σε εκκρεμότητα παραμένει ο διορισμός του μεταβατικού πρωθυπουργού, θέση που πιθανότατα προοριζόταν για τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης στο Μόρσι.

Ο Μ. Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είναι "η πιο λογική επιλογή" για τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης πριν από τις γενικές εκλογές, των οποίων η ημερομηνία διεξαγωγής δεν έχει οριστεί, δήλωσε χθες σύμβουλος του προσωρινού προέδρου Αντλι Μανσούρ.

Ωστόσο ο διορισμός του δεν έχει τεθεί σε ισχύ, πρόσθεσε ο σύμβουλος, μετά την ανακοίνωση της είδησης από το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ και την επιβεβαίωσή της από στρατιωτική πηγή.

Πηγή προσκείμενη στην υπόθεση εξήγησε ότι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη με την ηγεσία του σαλαφιστικού κόμματος αλ-Νουρ, σε μια προσπάθεια να πειστεί να συμφωνήσει στην επιλογή του Ελ Μπαραντέι.

Σημειώνεται ότι το δεύτερο μεγαλύτερο ισλαμιστικό κόμμα της Αιγύπτου αλ Νουρ, το οποίο αρχικά είχε ταχθεί υπέρ του «οδικού χάρτη» που ανακοίνωσε ο στρατός ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, αντιτάχθηκε χθες στον διορισμό του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι στη θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού.

Ο Ελ Μπαραντέι όταν επέστρεψε στην Αίγυπτο το 2010 ύστερα από σταδιοδρομία σε διεθνή οργανισμό, είχε υποστηρίξει τη λαϊκή εξέγερση η οποία και ανέτρεψε το καθεστώς Μουμπάρακ το 2011 και κατόπιν είχε ζητήσει την απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία.

Ένοπλες συγκρούσεις

Σε μια επίδειξη ισχύος απέναντι στον στρατό, οι ισλαμιστές επιμένουν στον "ειρηνικό" χαρακτήρα των εκκλήσεων σε κινητοποιήσεις και καταγγέλλουν τις προβοκάτσιες.

Ωστόσο κάτοικοι ορισμένων συνοικιών του Καΐρου επιβεβαίωσαν ότι είδαν υποστηρικτές τους, οπλισμένους με ξίφη, ρόπαλα και αυτόματα όπλα τη νύχτα που σφραγίστηκε από τις πολύνεκρες ταραχές.

Στη συνοικία Μάνιαλ, κάτοικοι μίλησαν για ελεύθερους σκοπευτές που είχαν λάβει θέση πάνω σε στέγες σπιτιών.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Στην πρωτεύουσα, οδοφράγματα και δρόμοι αποκλεισμένοι από πέτρες και καμένα λάστιχα μαρτυρούν τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν, ενώ οι δυνάμεις καταστολής έχουν αναπτυχθεί σε πολλές οδικές αρτηρίες και σε γέφυρες.

Ένοπλοι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης ελέγχουν τις προσβάσεις στην πλατεία Ταχρίρ.

Από την έναρξη των επεισοδίων στις 26 Ιουνίου, οι ταραχές έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 1.100.

Πούτιν: Στα πρόθυρα εμφυλίου η Αίγυπτος

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Αίγυπτος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός εμφυλίου πολέμου.

«Στη Συρία μαίνεται ήδη ένας εμφύλιος πόλεμος, δυστυχώς, και η Αίγυπτος κατευθύνεται στον ίδιο δρόμο» δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια επίσκεψής του στο Καζακστάν, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Θα θέλαμε ο αιγυπτιακός λαός να αποφύγει να έχει την ίδια τύχη» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η ρωσική διπλωματία κάλεσε την Πέμπτη όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Αίγυπτο να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και να παραμείνουν εντός του «δημοκρατικού» πλαισίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο