Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nτράγκι: Η προηγούμενη κυβέρνηση παραπλάνησε

Η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση έδωσε παραπλανητικά στοιχεία στην τρόικα, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι. Αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα. Αναγκαία η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά με αναπτυξιακό πρόσωπο.

Nτράγκι: Η προηγούμενη κυβέρνηση παραπλάνησε

Οι αποφάσεις για το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα βασίστηκαν σε στοιχεία που ήταν εσφαλμένα και παραπλανητικά, δήλωσε τη Δευτέρα ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε ομιλία του στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Όπως υποστήριξε, οι ελληνικές αρχές διαβεβαίωναν εκείνη την περίοδο την τρόικα ότι η ελληνική οικονομία ήταν πολύ πιο ισχυρή από ότι ήταν στην πραγματικότητα.

Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει το πρόγραμμα προσαρμογής και πρέπει να της αναγνωριστεί ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Αναγκαία η δημοσιονομική προσαρμογή-Πρέπει να είναι φιλική προς ανάπτυξη

Η οικονομική κατάσταση στην Πορτογαλία παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και η κοινωνική δυσαρέσκεια είναι μεγάλη, δήλωσε ο κ. Ντράγκι, λέγοντας ότι είναι αναγκαία η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη.

"Η Πορτογαλία αποτελεί ένα από τα παραδείγματα όπου η οικονομική κατάσταση παραμένει δύσκολη και η κοινωνική δυσαρέσκεια είναι πράγματι μεγάλη" ανέφερε ο κ. Ντράγκι.

"Aυτό που έκανε βασικά η ΕΚΤ είναι να πει «κοιτάξτε, μην ακυρώσετε την πρόοδο που έχουν κάνει αυτές οι χώρες και ειδικά η Πορτογαλία, όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική. Αλλά κάντε την προσαρμογή αυτή πιο φιλική για την ανάπτυξη. Μειώστε τους φόρους, μειώστε τις δαπάνες, κάντε δομικές μεταρρυθμίσεις»" τόνισε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Ντράγκι. 

"Γνωρίζουμε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν και ακόμα είναι αναπόφευκτη" πρόσθεσε. 

Ακατάλληλα τα υψηλά επιτόκια αυτή την στιγμή

Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι μια αύξηση των επιτοκίων θα αποσταθεροποιούσε τις αδύναμες οικονομίες και τάχθηκε υπέρ της αντιμετώπισης των κινδύνων που απορρέουν από τα χαμηλά επιτόκια μέσω μακρο-προληπτικών εργαλείων (macro-prudential tools).

"Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση όσον αφορά την σταθερότητα των τιμών και την ισχύ της οικονομίας σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, τα υψηλότερα επιτόκια δεν θα αποτελούσαν την ενδεδειγμένη λύση αυτή τη στιγμή. Στην τελευταία συνέντευξη τύπου, όπως γνωρίζετε, είπαμε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα ή θα μειωθούν ακόμα περισσότερο. Φυσικά τα υψηλότερα επιτόκια θα μείωναν τους κινδύνους. Από την άλλη πλευρά, τα υψηλότερα επιτόκια σε μια κατάσταση οικονομικής αδυναμίας, θα αποσταθεροποιούσαν μια χώρα" ανέφερε ο κ. Ντράγκι.

"Στην παρούσα φάση, ο τρόπος να αντιμετωπιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι που απορρέουν από τα χαμηλά επιτόκια είναι η εστίαση στα μακρο-προληπτικά εργαλεία" τόνισε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v