Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζωπυρώνεται ο κίνδυνος πληθωρισμού στην Κίνα

Ο πληθωρισμός Ιουνίου αποδεικνύεται σημαντικά υψηλότερος των εκτιμήσεων, καθώς άγγιξε το 2,7%. Σβήνουν οι ελπίδες για οιαδήποτε κίνηση χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Αναζωπυρώνεται ο κίνδυνος πληθωρισμού στην Κίνα

Στην Κίνα ο κίνδυνος των πληθωριστικών πιέσεων αναζωπυρώνονται και οι ελπίδες αναλυτών και επενδυτών για πολιτική στήριξης της οικονομίας που επιβραδύνεται μειώνονται. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε τον Ιούνιο κατά 2,7%, ενώ οι αναλυτές έβλεπαν επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 2,5%. Το Μάιο ο πληθωρισμός περιοριζόταν στο 2,1%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έμεινε αμετάβλητος ενώ το Μάιο είχε μειωθεί κατά 0,6%.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετοί επενδυτικοί οίκοι έχουν αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την κινεζική ανάπτυξη με τελευταία τη Citigroup. Τον προηγούμενο μήνα η Κίνα άλλωστε, βρέθηκε αντιμέτωπη με μία αιφνιδιαστική κρίση ρευστότητας με τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά να εκτινάσσονται σε επίπεδα ρεκόρ. Εξέλιξη που πυροδότησε έντονες πιέσεις προς την κεντρική τράπεζα της χώρας να προχωρήσει σε κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. 

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προς το παρόν αντιστέκεται σε αυτές τις πιέσεις τηρώντας σκληρή γραμμή. Με τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, η όποια κίνηση χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μοιάζει ακόμη λιγότερο πιθανή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v