Buffett: Δωρέες $2,6 δισ. σε μια μέρα!

Στη διάρκεια οκτώ χρόνων ο Buffett έχει δώσει στο ίδρυμα Gates πάνω από 168 εκατ. μετοχές. Η συνολική αξία τους ήταν σχεδόν 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη σημερινή τιμή κλεισίματος φτάνει τα 19,4 δισ. δολάρια.

Buffett: Δωρέες $2,6 δισ. σε μια μέρα!

Χαράς ευαγγέλια για το ίδρυμα ίδρυμα Bill & Melinda Gates. Η δωρεά που θα λάβει φέτος από τον Warren Buffett θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Το ίδρυμα λαμβάνει από τον παγκοσμίου φήμης επενδυτή μετοχές της εταιρείας του (Berkshire Hathaway), η τιμή των οποίων τους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκε 39%. Είναι η μεγαλύτερη από τις ετήσιες συνεισφορές που ξεκίνησε σαν θεσμό ο Buffett το 2006.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNBC, το φετινό δώρο του Buffett 17.458.431 μετοχές συνολικής αξίας λίγο πάνω από 2 δισ. δολάρια, σε σημερινή τιμή κλεισίματος 115,01 δολάρια. Η τιμή είναι λίγο πιο κάτω από το υψηλότερο όλων των εποχών που σημείωσε η μετοχή (115,98 δολάρια) στα μέσα Ιουνίου.

Η περσινή του συνεισφορά αποτελούταν από 19.300.000 μετοχές, ήταν αξίας 1,5 δισ. δολαρίων στην τιμή κλεισίματος της ημέρας των 82,54 δολαρίων.

Σε μια επιστολή του προς τον πρόεδρο της Microsoft και την σύζυγό του το 2006, ο Buffett πρότεινε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα μέσω του όποιου θα δωρίζει 5 τοις εκατό λιγότερες μετοχές κάθε Ιούλιο ανά έτος, το οποίο και καθιέρωσε.

Στη διάρκεια των οκτώ χρόνων που έχουν περάσει έκτοτε, ο Buffett έχει δώσει στο ίδρυμα Gates πάνω από 168 εκατ. μετοχές, περίπου το ένα τρίτο των 500 εκατομμυρίων μετοχών που ο ίδιος έχει στην κατοχή του.
Η συνολική αξία των δώρων για τις ημέρες που έγιναν είναι σχεδόν 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη σημερινή τιμή κλεισίματος, οι μετοχές θα είχαν αξία 19,4 δισ. δολάρια.

Ο Buffett ακολούθησε επίσης το πλάνο του το όποιο χαρακτήρισε «αντίστροφο δώρο γενεθλίων», και παρουσίασε τον περασμένο Αύγουστο, όταν έγινε 82 ετών. Το σχέδιο αυτό αφορούσε τον διπλασιασμό των ετήσιων δωρεών του στα φιλανθρωπικά ιδρύματα που διοικούνται από τα τρία παιδιά του.

Έτσι, κάθε ένα από τα ‘Susan Buffett's Sherwood Foundation’, ‘Peter's Buffett's NoVo Foundation’ και το ‘Howard G. Buffett Foundation’ έλαβαν 1,22 εκατ. μετοχές, αξίας περίπου 140 εκατομμύριων δολαρίων.

Ο δισεκατομμυριούχος έδωσε επίσης 1,75 εκατ. μετοχές, αξίας περίπου 201 εκατομμυρίων δολαρίων στο ‘Susan Thompson Buffett Foundation’, προς τιμήν της πρώτης του συζύγου.

Συνολικά, οι 22.870.529 μετοχές που δώρισε τη Δευτέρα είναι αξίας $2,6 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v