BBG: Τα «κρυφά» δάνεια της Deutsche Bank

Συμφωνίες 2,5 δισ. ευρώ με τις ιταλικές Banca Monte dei Paschi di Siena και Banco do Brasil SA, αποκαλύπτουν μια τεχνική που βοήθησε την Deutsche Bank να αποκρύψει τα δάνεια όταν έστελνε ρευστό στις τράπεζες, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το Bloomberg.

BBG: Τα «κρυφά» δάνεια της Deutsche Bank

Η Deutsche Bank AG, σταθερά μέσα στην κορυφαία τριάδα στις παγκόσμιες πιστωτικές αγορές, κέρδισε από το 2008 δισεκατομμύρια δολάρια από δάνεια σε τράπεζες σε όλο τον κόσμο τα οποία δεν εμφανίζονται στους ισολογισμούς της.

Ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Γερμανίας κατάφερε να δανείσει σε τράπεζες από την Βραζιλία ως την Ιταλία, εξαφανίζοντας τις συναλλαγές από τον ισολογισμό της, αν και ακόμα τις οφείλονται τα χρήματα, ανέφεραν τέσσερις άνθρωποι με γνώση της εν λόγω πρακτικής και εσωτερικών εγγράφων που έχουν δώσει στο Bloomberg.

Συμφωνίες 2,5 δισ. ευρώ με τις ιταλικές Banca Monte dei Paschi di Siena και Banco do Brasil SA, αποκαλύπτουν μια τεχνική που βοήθησε την Deutsche Bank να αποκρύψει τα δάνεια όταν έστελνε ρευστό στις τράπεζες, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Από αυτά προκύπτει ότι είχε συζητήσεις για παρόμοιο δάνειο με την Dexia, λίγες εβδομάδες προτού η τράπεζα ζητήσει διάσωση και χρησιμοποίησε τις ίδιες λογιστικές πρακτικές για άλλες συμφωνίες ως το 2011, όπως ανέφεραν δύο άνθρωποι με γνώση των συναλλαγών.

“Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την αδιαφάνεια και την πολυπλοκότητα αυτών των συναλλαγών” ανέφερε ο Joshua Rosner, αναλυτής στην Graham Fisher & Co στην Νέα Υόρκη, ο οποίος είχε προειδοποιήσει το 2007 ότι τα παράγωγα που συνδέονταν με τα suborune δάνεια έθεταν κινδύνους για την οικονομία.

Tα δάνεια συμπεριλαμβάνονται στα 395,5 δισ. ευρώ που η Deutsche Bank αποκλείει από τον ισολογισμό της, αντισταθμίζοντας τα με ισοδύναμα (equivalent) στοιχεία παθητικού, σύμφωνα με πρόσωπο με απευθείας γνώση της πρακτικής. Η Deutsche Bank αποκάλυψε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο ποσό τον Απρίλιο.

Τα 395,5 δισ. αντιστοιχούν στο 19% του καταγεγραμμένου ενεργητικού της εταιρείας στ 2,03 τρισ. ευρώ.

Κίνδυνος απωλειών

Η τράπεζα επωφελήθηκε από την πραγματοποίηση επιμέρους συναλλαγών γύρω από τα δάνεια αυτά, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης CDS για κρατικά ομόλογα που αργότερα χτυπήθηκαν από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, σύμφωνα με τα έγγραφα που περιγράφουν τις συμφωνίες με την Monte Paschi και την Banco do Brazil και τρεις ανθρώπους με γνώση των συναλλαγών.

Τα έγγραφα για τα δάνεια και άλλες δημοσιευμένες πληροφορίες δεν δείχνουν πως εξελίχθηκαν τα στοιχήματα της τράπεζας ή αν οι ρυθμιστικές αρχές γνώριζαν τις λογιστικές πρακτικές.

“Αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απωλειών” ανέφερε ο Θόδωρος Κρίντας, διαχειριστής του Attica Wealth Management, το οποίο διαχειρίζεται 100 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και μετοχές της Deutsche Bank. “Από την σκοπιά του επενδυτή, θα ήθελα πραγματικά πάρα πολύ να μάθω” πρόσθεσε.

Yπερβολικό netting

Η Deutsche Bank είχε επίσης συμφωνίες για μακροπρόθεσμα repos με τρεις άλλες τράπεζες – την Εθνική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Al Khaliji του Κατάρ, σύμφωνα με τέσσερις ανθρώπους με άμεση γνώση των συναλλαγών. Οι συναλλαγές περιλάμβαναν εργαλεία μείωσης του πιστωτικού κινδύνου (netting), σύμφωνα με άνθρωπο που ενημερώθηκε για τον τρόπου με τον οποίο τα αποτίμησε η Deutsche Bank. Το Bloomberg δεν βρήκε έγγραφα σχετικά με τα τρία δάνεια.

Εκπρόσωπος της Deutsche Bank ανέφερε σε γραπτή απάντηση ότι οι πληροφορίες και για τα έξι deals δεν είναι ακριβείς και “περιλαμβάνουν αναφορές σε συναλλαγές που ποτέ δεν συνέβησαν” και για εταιρείες για τις οποίες η γερμανική τράπεζα ποτέ δεν πούλησε repos.

Δεν διευκρίνισε ποιες ακριβώς πληροφορίες είναι λανθασμένες.

Ελληνικά δάνεια

Στην Ελλάδα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δανείστηκε τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ από την Deutsche Bank, σύμφωνα με δύο ανθρώπους με γνώση της συμφωνίας. Η Εθνική Τράπεζα, έλαβε 220 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε η μια πηγή.

“Δεν μπορούμε να δώσουμε οποιαδήποτε πληροφορία για την συμφωνία αυτή, γιατί ήταν μια διμερής συναλλαγή μεταξύ τραπεζών” σημείωσε ο Πέτρος Χριστοδούλου, αναπληρωτής CEO, στην Εθνική Τράπεζα

Ο Χάρης Σιγανός, CEO του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Bloomberg, όπως και ο εκπρόσωπος της Banco Popolare, της Banco do Brasil και της Dexia.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v