Συνάντηση Snowden με ακτιβιστές

Η λίστα των προσκεκλημένων είχε πολύ ευρύ πολιτικό πεδίο, συμπεριλαμβάνοντας και εκπροσώπους ομάδων που ασχολούνται με δικαιώματα, καθώς και αρκετές προσωπικότητες του Κρεμλίνου.

Συνάντηση Snowden με ακτιβιστές

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Wall Street Journal, o Edward Snowden δήλωσε την Παρασκευή ότι θα ζητήσει πολιτικό άσυλο από την Ρωσία, έως ότου να βρει έναν τρόπο να ταξιδέψει σε μία από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που του έχουν κάνει πρόταση για ασυλία.

O Snowden έκανε την παραπάνω δήλωση σε συνάντηση με αξιωματούχους της Διεθνούς Αμνηστίας και του Human Rights Watch, που ο ίδιος οργάνωσε. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι που εκπροσωπούν μέσα μαζικής ενημέρωσης από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο πριν από τη συνεδρίαση.

"Γινόμαστε μάρτυρες μιας παράνομης εκστρατείας από τους υπαλλήλους της κυβέρνησης των ΗΠΑ με στόχο να μην μπορέσω να αναζητήσω και να δεχθώ άσυλο όπως προβλέπει το άρθρο 14 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου," έγραψε ο Snowden στο email που απέστειλε στους ακτιβιστές καλώντας τους στην συνάντηση.

"Ποτέ άλλοτε στην ιστορία δεν συνωμότησαν κράτη για να αναγκάσουν αεροσκάφος εξέχοντος προέδρου να πραγματοποιήσουν αναζήτηση για ένα πολιτικό πρόσφυγα," συμπλήρωσε ο Snowden στην επιστολή του.

Το meeting που οργάνωσε, ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνισή του από τότε που έφτασε στη ζώνη διέλευσης του αερολιμένα από το Χονγκ Κονγκ στις 23 Ιουνίου, λίγες ημέρες αφού οι αμερικανικές αρχές τον κατηγόρησαν για κλοπή κυβερνητικών εγγράφων, μη εξουσιοδοτημένη κοινοποίηση πληροφοριών εθνικής άμυνας, και εκ προθέσεως κοινοποίηση απόρρητων πληροφοριών μυστικών επικοινωνιών σε μη εξουσιοδοτημένο άτομο.

Η λίστα των προσκεκλημένων είχε πολύ ευρύ πολιτικό πεδίο, συμπεριλαμβάνοντας και εκπροσώπους ομάδων που ασχολούνται με δικαιώματα, καθώς και αρκετές προσωπικότητες του Κρεμλίνου.

Ο Snowden είχε ξαναζητήσει άσυλο από την Ρωσία, αλλά την απέσυρε όταν πληροφορήθηκε ότι θα του δινόταν μόνο υπό τον όρο ότι θα σταματούσε να δημοσιοποιεί πήγες που βλάπτουν τα συμφέροντα τον ΗΠΑ. Τον όρο αυτό επέβαλε ο κ. Πούτιν, ο οποίος αργότερα δήλωσε πως δεν θα έδιωχνε τον Snowden από το αεροδρόμιο, τον παρακαλούσε όμως να φύγει το συντομότερο δυνατό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v