Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Υποβάθμισε το EFSF σε "AA +" από "AAA"

Σε "ΑΑ+" από "AAA" υποβάθμισε τη Δευτέρα την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του EFSF η Fitch. Η πράξη αξιολόγησης ακολουθεί την υποβάθμιση της Γαλλίας σε "AA+" την Παρασκευή. Αμετάβλητη η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση του Ταμείου.

Fitch: Υποβάθμισε το EFSF σε AA + από AAA

H Fitch υποβάθμισε τη Δευτέρα την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) σε "ΑΑ +" από "AAA", μετά την υποβάθμιση της Γαλλίας σε "AA+". Η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση του Ταμείου παρέμεινε αμετάβλητη στο F1 +.

O διεθνής οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η υποβάθμιση ακολουθεί την υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Γαλλίας σε "ΑΑ +".

Όπως επισημαίνει η Fitch, η αξιολόγηση του EFSF βασίζεται στις ανέκκλητες και απεριόριστες εγγυήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης. 

"H υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας είχε μεγάλη επίπτωση στις πράξεις αξιολόγησης της Fitch" τονίζει ο οίκος αξιολόγησης. 

"Μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας, οι μακροχρόνιες εκδόσεις χρέους του EFSF δεν καλύπτονται πλήρως από εγγυήσεις ΑΑΑ" προσθέτει. 

Η Fitch υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που ένας ή περισσότεροι εγγυητές με αξιολόγηση "ΑΑΑ" και "AA+" - η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο - υποβαθμιστούν κάτω από το "AA+" και αν η κάλυψη του χρέους του EFSF πέσει κάτω από το 100%, η Fitch θα εξετάσει την αξιολόγηση των εκδόσεων χρέους του Ταμείου. 

Ωστόσο ο οίκος προβλέπει ότι θα υπάρξει πρόοδος στην προώθηση της τραπεζικής και δημοσιονομικής ολοκλήρωσης στην ευρωζώνη, τονίζοντας ότι "o κίνδυνος κατακερματισμού" παραμένει χαμηλός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v