Αιφνιδιαστική βουτιά στο δείκτη οικ. κλίματος ZEW

Μπαράζ αρνητικών εκπλήξεων για την ευρωζώνη. Ο δείκτης ZEW δείχνει επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία. Βουτιά εισαγωγών κατά 6% σε ετήσια βάση και διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος. Στο 1,6% ο πληθωρισμός.

Αιφνιδιαστική βουτιά στο δείκτη οικ. κλίματος ZEW

Αρνητικές ήταν οι εκπλήξεις από το μέτωπο της οικονομίας για την ευρωζώνη, με βουτιά στον δείκτη οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου ΖΕW, μείωση εισαγωγών και εξαγωγών, αλλά και διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα που απέχουν ακόμη πολύ από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW για τη Γερμανία μειώθηκε τον Ιούλιο στο 36,3 από 38,5 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές αντιθέτως περίμεναν – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – ανάκαμψη του δείκτη στο 39,6.

Το ίδιο το ινστιτούτο δηλώνει ότι διατηρεί τις αρχικές θετικές του προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία παρά τα αδύναμα στοιχεία που πρόσφατα παρουσιάστηκαν τόσο για τη βιομηχανική παραγωγή όσο και για το εξωτερικό εμπόριο στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Οι οικονομικοί αναλυτές του ZEW εκτιμούν ότι η υποχώρηση του δείκτη «δεν ήταν πολύ σημαντική» και οφείλεται στις πιο αρνητικές ειδήσεις από την ευρωζώνη. «Η αναταραχή στην ευρωζώνη μπορεί να είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη μείωση του κλίματος στη Γερμανία, αλλά επίσης η Κίνα και η διεθνής οικονομία συνέβαλαν στην πτώση» αναφέρουν.

Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση. Το ευρώ υποχώρησε στο 1,3072 δολ., ενώ τα γερμανικά ομόλογα ενισχύθηκαν στα 143,70.

Πέραν των εξελίξεων στη Γερμανία, προβληματισμό προκαλούν και τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της ευρωζώνης. Το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης διευρύνθηκε στα 15,23 δισ. ευρώ από 14,1 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση του πλεονάσματος στα 11,8 δισ. Αιτία για την απόκλιση είναι η ταυτόχρονη μείωση εισαγωγών και εξαγωγών που αντικατοπτρίζει την αναιμική εγχώρια ζήτηση. Σε μηνιαία βάση, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,3% και οι εισαγωγές κατά 2,2%. Σε ετήσια βάση, ωστόσο, οι εξαγωγές έμειναν αμετάβλητες, ενώ οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 6%.

Ένδειξη της αδύναμης εγχώριας ζήτησης είναι και η διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 1,6% τον Ιούνιο, σε απόσταση μεγάλη από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v