ΟΟΣΑ:Στο 28% η ανεργία στην Ελλάδα το 2014

Ο ΟΟΣΑ πρότεινε οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την ανεργία με έναν συνδυασμό από μακροοικονομικά πολιτικά σχέδια και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

ΟΟΣΑ:Στο 28% η ανεργία στην Ελλάδα το 2014
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προβλέπει ότι τα ποσοστά ανεργίας θα παραμείνουν υψηλά στις ανεπτυγμένες χώρες και τον επόμενο χρόνο, πλήττοντας κυρίως τους νέους και τα άτομα χαμηλής εξειδίκευσης.

Το πόρισμα του ΟΟΣΑ σχετικά με την ετήσια απασχόληση ανέφερε ότι τα ποσοστά ανεργίας θα μειωθούν ελαφρώς κατά τη διάρκεια των επόμενων 18 μηνών, από το 8% του εργατικού δυναμικού τον Μάιο του 2013, στο 7,8% στο τέλος του 2014, αφήνοντας 48 εκατ. ανέργους στις 34 χώρες μέλη του.

Η μείωση οφείλεται στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, που θα δουν τα ποσοστά ανεργίας τους να μειώνονται από 7,6% σε 6,7%, και από 5,3% σε 4,7% αντίστοιχα.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη όμως, τα ποσοστά ανεργίας θα παραμείνουν ίδια, ή θα αυξηθούν. Για τη Γαλλία, προβλέπεται αύξηση στο 11,2%, για την Ιταλία αύξηση στο 12,6% και για την Ελλάδα και την Ισπανία, το ποσοστό θα κυμανθεί κοντά στο 28%.

''Τα κοινωνικά σημάδια της κρίσης θα αργήσουν πολύ να επουλωθούν'', δήλωσε ο Angel Gurría, Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ. ''Πολλές από τις χώρες μας συνεχίζουν να υποφέρουν από την ανεργία, ειδικότερα στους νέους.''

Οι απώλειες θέσεων εργασίας και απολαβών παρατηρούνται κυρίως σε νοικοκυριά με χαμηλή ειδίκευση και μικρό εισόδημα. Οι νέοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν επίπεδα ανεργίας ρεκόρ σε πολλές χώρες, όπως στην Ελλάδα όπου τα ποσοστά υπερβαίνουν το 60%, ενώ στην Ισπανία είναι στο 55% και περίπου στο 40% στην Ιταλία και στην Πορτογαλία.

Οι άνθρωποι απασχολούνται σε επισφαλείς, βραχυπρόθεσμες συμβάσεις, ιδιαίτερα οι νέοι και οι ανειδίκευτοι, που συχνά είναι οι πρώτοι που απολύονται, πρόσθεσε ο Α. Gurría.

Ο ΟΟΣΑ πρότεινε οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την ανεργία με έναν συνδυασμό από μακροοικονομικά πολιτικά σχέδια και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v