Bernanke:Η επιβράδυνση QE δεν είναι προκαθορισμένη

Η πορεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed δεν βρίσκεται σε προδιαγεγραμμένη πορεία, δήλωσε σε ομιλία στο Κογκρέσο ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Ben Bernanke.

Bernanke:Η επιβράδυνση QE δεν είναι προκαθορισμένη

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα της Fed για την επιβράδυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι προκαθορισμένο και ενδέχεται να αλλάξει με βάση τα οικονομικά στοιχεία, δήλωσε σε ομιλία του στο Κογκρέσο ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke.

"Αν οι προοπτικές για την απασχόληση δεν αποδειχθούν τόσο ευνοϊκές, αν ο πληθωρισμός δεν κινηθεί προς το 2% ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες - οι οποίες έχουν γίνει πιο σφιχτές τελευταία - δεν κριθούν επαρκώς διευκολυντικές για να μας επιτρέψουν να επιτύχουμε την εντολή μας, ο τρέχων ρυθμός αγορών ομολόγων μπορεί να διατηρηθεί για μεγαλύτερο διάστημα" ανέφερε ο κ. Bernanke. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο κ. Bernanke τόνισε πως αν η οικονομία βελτιωθεί πιο γρήγορα από ό,τι αναμένεται και ο πληθωρισμός αυξηθεί αποφασιστικά προς το στόχο του 2%, "ο ρυθμός των αγορών στοιχείων ενεργητικού μπορεί να μειωθεί σχετικά πιο γρήγορα". 

Υπογράμμισε μάλιστα πως η Επιτροπή της Fed είναι προετοιμασμένη ακόμα και να αυξήσει τον ρυθμό των αγορών για κάποιο διάστημα "για να προωθήσει την επιστροφή στην πλήρη απασχόληση σε ένα περιβάλλον σταθερότητας των τιμών". 

Υψηλή ακόμα η ανεργία

Ο πρόεδρος της Fed, περιέγραψε ως μη ικανοποιητική την αγορά εργασίας, καθώς "το ποσοστό ανεργίας παραμένει αρκετά πάνω από το μακροπρόθεσμα φυσιολογικό επίπεδο και τα ποσοστά της υποαπασχόλησης και την μακροχρόνιας ανεργίας είναι ακόμα πολύ υψηλά". 

Ενώ οι κίνδυνοι για την οικονομία έχουν υποχωρήσει από το περασμένο έτος, σημείωσε ο κ. Bernanke, ο αργός ρυθμός της ανάκαμψης σημαίνει πως παραμένει "ευάλωτη σε απρόβλεπτα σοκ, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας η παγκόσμια ανάπτυξη να είναι χαμηλότερη από ότι αναμένεται". 

Επιπρόσθετα, επεσήμανε, "παραμένουν οι κίνδυνοι ότι η σφιχτή ομοσπονδιακή δημοσιονομική πολιτική θα περιορίσει την οικονομική ανάκαμψη τα επόμενα τρίμηνα περισσότερο από ότι αναμένεται ή ότι οι συνομιλίες σχετικά με άλλα ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής, όπως η κατάσταση του ανώτατου ορίου στο χρέος, θα αναδυθούν με τρόπου που θα υπονομεύσει την ανάκαμψη". 

Οι αγορές αρχίζουν να καταλαβαίνουν το μήνυμα της Fed

Απαντώντας σε ερώτηση μετά το τέλος της ομιλίας, ο κ. Bernanke υποστήριξε ότι οι αξιωματούχοι της Fed πέτυχαν να μειώσουν την μεταβλητότητα που προκάλεσε στις αγορές η ανακοίνωση για την επικείμενη επιβράδυνση του προγράμματος χαλάρωσης.

"Πιστεύω ότι οι αγορές αρχίζουν να καταλαβαίνουν το μήνυμα μας και η μεταβλητότητα έχει περιοριστεί" σημείωσε.

Βeige Book: Με μέτριο ρυθμό αναπτύχθηκε η οικονομία

Η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να αναπτύσσεται με "ήπιο προς μέτριο" ρυθμό, σημειώνεται στην τελευταία έρευνα της Fed για τις οικονομικές συνθήκες στη χώρα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Η λεγόμενη Beige Book διαπιστώνει επέκταση της μεταποίησης, αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης, σταθερή προς αυξανόμενη δραστηριότητα στις υπηρεσίες και μέτρια προς ήπια ενίσχυση στο real estate και στις κατασκευές.

"Η μεταποίηση επεκτάθηκε στις περισσότερες περιφέρειες από την προηγούμενη έκθεση" σημειώνει η Fed. "Το real estate και η κατασκευαστική δραστηριότητα αυξήθηκαν με μέτριο προς ισχυρό ρυθμό σε όλες τις περιφέρειες"

"Οι προσλήψεις παρέμειναν σταθερές ή αυξήθηκαν με μετριοπαθή ρυθμό στις περισσότερες περιφέρειες, με κάποιους συνδέσμους να σημειώνουν διστακτικότητα για την πρόσληψη μόνιμων ή πλήρους απασχόλησης υπαλλήλων" αναφέρεται στην έκθεση.

Την ίδια ώρα, επισημαίνεται ότι οι συνθήκες στο τραπεζικό σύστημα γενικά βελτιώθηκαν, με την ποιότητα των πιστώσεων να είναι καλύτερη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v