Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ινδία: Η περιβαλλοντική μόλυνση κοστίζει $80 δισ.

Στα $80 δισ. το χρόνο υπολογίζεται το κόστος της περιβαλλοντικής μόλυνσης στην Ινδία, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το 23% των παιδικών θανάτων στην Ινδία θα μπορούσαν να αποδοθούν σε περιβαλλοντικούς παράγοντες,

Ινδία: Η περιβαλλοντική μόλυνση κοστίζει $80 δισ.
Το κόστος της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Ινδίας υπολογίζεται περίπου στα $80 δισ. το χρόνο, δηλαδή σχεδόν το 6% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η διαγνωστική έκθεση είναι η πρώτη που συνυπολογίζει το οικονομικό αντίκτυπο των περιβαλλοντικών ζημιών για την Ινδία και τους 1,3 δισ. κατοίκους της.

Παρουσιάζει την ατμοσφαιρική ρύπανση, την υποβάθμιση της καλλιέργειας βοσκοτόπων και δασών και την κακή ύδρευση και αποχέτευση ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ινδίας.

"Η Ινδία έχει αξιοθαύμαστη οικονομική απόδοση, αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στο περιβάλλον της", δήλωσε ο Muthukumara Mani, ανώτερος περιβαλλοντικός οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας. "To μοντέλο «Αναπτυσσόμαστε τώρα, καθαρίζουμε αργότερα, πραγματικά δεν λειτουργεί»" πρόσθεσε. 

Παρόμοιες μελέτες από την τράπεζα δείχνουν ότι σε ορισμένες χώρες επικρατεί ακόμα χειρότερη κατάσταση από την Ινδία. Η Κίνα, για παράδειγμα, χάνει το 9% του ΑΕΠ της από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Ο κ. Mani δήλωσε ότι το 23% των παιδικών θανάτων στην Ινδία θα μπορούσαν να αποδοθούν σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 350.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από την περιβαλλοντική μόλυνση.

Η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνει ότι η λήψη μέτρων για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα είχε μικρή επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας, αλλά θα εξοικονομούσε χρήματα που τώρα δαπανώνται για ιατρική περίθαλψη των πληγμένων από την μόλυνση.

Η μείωση των σωματιδίων PM10 (μεγάλα σωματίδια σκόνης) κατά 30%, θα μείωνε τη μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,04%, αλλά θα εξοικονομούσε συνολικά $ 47-105 δισ. από την μείωση των απαιτούμενων υγειονομικών δαπανών και τη έριχνε τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα της χώρας κατά 30-60%.

"Οι διαγνωστικές εκθέσεις της τράπεζας" είπε ο κ. Mani "θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τα υπουργεία περιβάλλοντος ως εργαλεία για την αλλαγή της περιβαλλοντικής κυβερνητικής πολιτικής".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v